REUTERS

Північна Корея цілу ніч просиділа відрізаною від інтернету. Причини досі не оприлюднені, версій багато. Пхеньян, повернувши собі зв’язок зі світом, коментувати свої негаразди відмовляється, йдеться в сюжеті ТСН.

Жоден північнокорейський сайт не відкривався майже півдоби. Це перекрило доступ до інтернету 1,5 тисячам мешканців Північної Кореї, які мають офіційне право користуватися мережею: партійним діячам, пропагандистам і дипломатам.

Сусіди з Південної Кореї впевнені, що це американський удар, не без участі Китаю. КНР чутки про свою участь у відключенні зранку офіційно спростувала. 

Читайте такожКНДР пригрозила напасти на США, обізвавши їх "вигрібною ямою тероризму"

Хакерську війну розв'язав Пхеньян, напавши на Голівуд. Компанія Sony Pictures саме мала випускати в прокат комедію "Інтерв'ю" про змову з метою вбивства лідера КНДР Кім Чен Ина. Прокльони і погрози тоталітарного режиму не подіяли. Тоді на Sony напали хакери: зламавши сервери компанії, зловмисники оприлюднили внутрішню переписку, що призвело до низки скандалів.

Кіно через терористичну загрозу зняли з прокату менш ніж за місяць перед прем'єрою. 

Президент США Барак Обама відкрито звинуватив у нападі КНДР. "Вони завдали багато шкоди. Ми не залишимо це без відповіді", - заявив він.

Читайте такожФБР звинуватило Північну Корею в кібератаці проти кінокомпанії Sony Pictures

Корейці провини не визнали й навіть запропонували американцям спільне розслідування, але пізно - тепер Вашингтон вимагає від Пхеньяна фінансової компенсації. 

Історичні події одна за одною: перше в історії відключення КНДР від інтернету збіглося з першим в історії обговоренням в Раді Безпеки ООН порушень прав людини у КНДР. Постійна представниця США назвала становище у Північній Кореї справжнім кошмаром, ігнорувати який світова спільнота права не має. Росія висловилася рішуче проти самого обговорення, а Пхеньян засідання бойкотував і пообіцяв відреагувати.