Майк Помпео / REUTERS

Держсекретар США Майк Помпео в ході поїздки в Словаччину та Угорщину попередив, що Росія намагається заповнити політичний вакуум в Центральній Європі, викликаний, за його словами, відсутністю США в регіоні в останні роки.

Читайте такожДержсекретар США Помпео закликав Угорщину підтримувати Україну

Прибувши у вівторок в Братиславу, Помпео зазначив, що США були другом Словаччині протягом трьох десятиліть її незалежності від радянського впливу, передає Голос Америки. Він зазначив, що Вашингтон усвідомлює «агресивну роль Росії в цьому регіоні».

Відео дня

«У рамках НАТО у нас є спільні обороні пріоритети. Словацька історія і досвід з радянським пануванням, ваше географічне положення ми оцінюємо і розуміємо, яку агресивну роль відіграє Росія в цьому регіоні ... Сьогодні ми це чітко бачимо в Україні, де триває незаконна анексія з боку Росії в Україні », - зазначив Помпео.

Він також відзначив активну співпрацю Словаччини з НАТО. За словами держсекретаря, "словаки усвідомлюють, що НАТО є найбільш ефективним, коли всі країни-члени вносять свій внесок".

Напередодні, в ході візиту до Будапешту, Помпео також висловив дружній настрій і закликав угорського колегу надати більшу підтримку Києву після анексії Криму і російського втручання в конфлікт у східній Україні. «Я поговорив з міністром закордонних справ про важливість надання підтримки Україні в її боротьбі за суверенітет і територіальну цілісність. Ми не повинні дозволяти Путіну сіяти розкол між друзями і членами НАТО. Громадянам Угорщини прекрасно відомо на прикладі власної історії, що авторитарна Росія ніколи не буде другом свободи і суверенітету менш великих країн», – заявив держсекретар.

Держсекретар також критично відгукнувся про укладені Угорщиною контракти з китайською телекомунікаційною компанією Huawei, яку США підозрюють у причетності до шпигунства з боку влади КНР.

«Якщо це обладнання буде розміщено у місцях, де знаходяться важливі американські системи, це ускладнить наше партнерство. Ми хочемо бути впевнені, що ідентифікуємо їх, можливості і ризики, пов'язані з використанням цього обладнання. І тоді вони зможуть прийняти свої рішення», – сказав Помпео журналістам у Будапешті.