Ілюстрація / REUTERS

Генеральний секретар Організації Північноатлантичного договору Єнс Столтенберг виступає за продовження діалогу з Росією, незважаючи на порушення Договору про ліквідацію ракет середньої та малої дальності (ДРСМД).

Про це Столтенберг повідомив на прес-конференції перед початком дводенного засідання міністрів оборони країн-членів Альянсу у Брюсселі.

«Я очікую на зустріч з міністром Лавровим у Мюнхені (15-17 лютого - УНІАН). Я думаю, що важливо мати діалог з Росією, особливо, коли ми стикаємося з такою великою кількістю складних питань, які стоять сьогодні перед нами, зокрема, із зростанням напруження у зв'язку з порушеннями Договору про ліквідацію ракет середньої та малої дальності», - наголосив Столтенберг.

У цьому зв'язку він висловив переконання щодо важливості підтримання діалогу з Росією на різних рівнях, і зокрема з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим, а також в рамках Ради НАТО-Росія.

«Росія продовжує порушувати Договір про ліквідацію ракет середньої та малої дальності шляхом розміщення нових ракетних систем середньої дальності з ядерним потенціалом - ракет SSC-8 («Новатор 9М729»). Ці ракети складно виявити, вони мобільні і можуть досягти європейських міст», - наголосив генсек Альянсу і додав, що це викликає велику стурбованість.

«Ми продовжимо закликати Росію відновити дотримання Договору про ліквідацію ракет середньої та малої дальності», - заявив Столтенберг.

Водночас він підкреслив, що на сьогодні головна увага приділяється зусиллям, спрямованим на збереження цього Договору.

«Існує вікно можливості для Росії повернутися до додержання Договору, тому що процес виходу (Сполучених Штатів) не буде завершений до серпня», - зазначив Столтенберг.

Читайте такожУ НАТО закликали Росію скористатися можливістю повернутися до дотримання ракетного договору

Він додав, що водночас у НАТО готуються до майбутнього розвитку подій, коли через шість місяців цей Договір остаточно втратить чинність, а Росія розмістить більше ракет.

Генеральний секретар заявив, що відповідь Альянсу, в разі втрати чинності ракетного договору, буде єдиною, зваженою і оборонною.

«Ми не хочемо нової гонки озброєнь, і ми не маємо жодного наміру розміщувати нові системи озброєння наземного базування у Європі», - наголосив Столтенберг.