Україна не просунулася далеко у боротьбі з корупцією на найвищому рівні / Фото УНІАН

Порт Маріуполя на Сході України став символом економічних труднощів країни. Через блокаду, яку влаштувала Росія в Керченській протоці, все менше кораблів тепер можуть зайти в український порт. За місяці після побудови горезвісного Кримського мосту, який сполучає російську територію з окупованим Кримом, Маріуполь втратив 33% від потоку суден і близько 140 тисяч тонн експорту металопрокату.

Через російські дії, як пише BBC, вантажні кораблі затримуються в Керченській протоці приблизно на тиждень. Тож крани в порту стоять без діла. А великі ж міжнародні танкери взагалі перестали приходити в Маріуполь. Сотні робочих місць залежать від завантаженості другого найбільшого порту України. А ще десятки тисяч залежать від експорту товарів, які проходять через нього.

Читайте такожSüddeutsche Zeitung: Порти України задихаються під блокадою Росії

Відео дня

«Великий бізнес відчуває це. І ми теж, тому що ціни зростають», - сказала місцевий бізнесмен Галина Балабанова.

«Багато людей працюють в порту. Їх не звільняють. Але все це стало неочікуваними канікулами для працівників. Нам потрібна ця торгівлі й щоб блокада припинилася», - додала вона.

Втім, конфлікт з Росією – не єдина проблема для компаній в Маріуполі. Інший бізнесмен, який попросив не називати його ім’я, сказав журналістам BBC: «Росія – велика проблема. Але корупція стала найбільшою річчю, яка душить нашу торгівлю». Він розповів, що гроші, які були виділені на поглиблення гавані, просто зникли. Вірогідно, їх просто вкрали чиновники. І теж обмежує те, які типи кораблів можуть заходити в Маріуполь.

Вплив корупції на бізнес в Україні дуже різноманітний і добре досліджений. В минулому прості громадяни часто були змушені платити хабарі за прості процедури, такі як, приміром, огляд у лікаря, отримання паспорта чи водійського посвідчення. Ситуація з такими речами значною мірою покращилася. Не в останню чергу це сталося завдяки системі ProZorro, яка дозволяє проводити державні закупівлі й тендери в обхід чиновників.

«Якщо подивитися на ціни на ліки, приміром, для лікарень, то вони тепер стали коштувати в десять разів менше для міністерства охорони здоров’я після реформ», - сказала директор Київської школи економіки Олеся Варченко.

Читайте такожWashington Post: Новому президенту України доведеться боротися зі старою системою еліт

Такі зміни означають, що малий і середній бізнес в Україні став менше стикатися з корупцією безпосередньо. Але експерти кажуть, що хабарництво лишається великою проблемою на найвищому рівні, в судах і серед політичного класу.

«Вони вкрали гроші у нашої армії. Вони вкрали життя наших солдатів», - сказав BBC В’ячеслав, який брав участь у протестах на Майдані Незалежності. Він мав на увазі нещодавній скандал через викриті документи, які вказують на причетність впливових членів уряду Петра Порошенка до шахрайства в оборонних закупівлях на 10 мільйонів доларів. Контрабандні російські набої й обладнання продавали українським військовим за дуже завищеними цінами. Два високопоставлених чиновників були усунені з посад.

Видання також нагадує, що за два дні після оборонного скандалу Конституційний суд скасував закон, який зобов’язував підозрюваних у хабарництві чиновників доводити у суді законність свого багатства. Зважаючи на те, що МВФ зробив прозорість і відповідальність головними умовами фінансової допомоги, це вважалося великим кроком назад з боку України.