Ілюстрація / REUTERS

Військова пропаганда в Росії має великий успіх, тому що для населення це спосіб «очищення» від відчуття приниження, з яким він жив впродовж 1990-х років.

Таку думку висловив російський оглядач Gazeta Wyborcza Вацлав Радзівінович. В останні роки польського журналіста видворили з російської території. Однак, він пригадав, як жив у Москві в останнє десятиліття минулого століття. За його словами, росіянам було гірко і прикро, що про них у світі говорять як про «Верхню Вольту з ракетами». Що світ сміється з них і демонструє, наскільки Росія стала слабкою.

Читайте такожBusiness Insider: Росії варто боятися війни з НАТО через 10 видів потужної зброї

Відео дня

«Для росіян це дуже важливо. Тому що для них держава і є народ. Це не як у нас. Зародження таких веймарських комплексів – це те саме, що відбувалося в Німеччині після Першої світової війни», - вважає польський оглядач.

Він нагадує, що німці після першої світової почувалися приниженими. Вони відчували несправедливість від того, що програли у конфлікті й понесли покарання, хоча не вважали себе тими, хто зазнав поразки.

«Це все повторюється за гітлерівським прикладом. Це привело до аншлюсу Криму. Так само вчиняв Адольф Гітлер. Це все точно такі ж процеси», - наголосив Радзівінович.

Однак, на його думку, не це повинно найбільше лякати Польщу і Захід. Тривожити повинно те, наскільки низьким став поріг неприйняття війни у російському суспільстві.

Читайте такожDer Spiegel: Крим поглинув Путіна

«Колись вони повторювали: «Щоб лише не було війни». А сьогодні люди змирилися, що війна – це добре. Священики кажуть, що війна – це добро взагалі. Лише вона очищає. Лише війна нібито може очистити від гнилості, від тих геїв, від впливу Заходу тощо. Це набагато небезпечніше, ніж будь-які ракети, якими нас лякають. Тому що це породжує готовність до війни у російському суспільстві», - пояснив польський оглядач.