Ілюстрація / REUTERS

Китай перетворюється на сильного конкурента США. Суперечка у сфері торгівлі і за технологічне домінування набирає обертів. Роль Європи в ній дуже небезпечна.

Як пише Handelsblatt, у світі Дональда Трампа вороги США можуть стати друзями через одне потискання рук. І не менш швидко друзі можуть раптом стати ворогами, що, власне, і сталося з президентом Китаю Си Цзиньпіном. Запровадження нових американських імпортних мит стало початком ескалації битви між США і Китаєм за світове домінування. Дуже скоро з'явилися і китайські мита у відповідь. Після цього Трамп вдарив по китайській компанії Huawei і заборонив американським фірмам співпрацювати з нею. Відносини між Вашингтоном і Пекіном стали холодні, як ніколи. Переговори все ще ведуться, звісно. Але шансів на порозуміння, здається, стає все менше.

"Торговельна суперечка вже давно перетворилася на інструмент конфлікту, коріння якого занурюється глибше, ніж звичайний протекціонізм", - сказав виданню експерт з питань Азії в Центрі стратегічних міжнародних досліджень Джонатан Хіллманн.

Відео дня

Читайте такожКитай назвав "економічним шовінізмом" підвищені мита США

Видання зауважує, що що торговельна війна - це симптом боротьби старої світової держави США проти Китаю, який прагне отримати цей статус. В ній вже давно розмилися межі між геополітикою, економічною політикою і політикою безпеки.

А Європа може бути розчавлена в цьому протистоянні. В США вже давно спричинив фурор аналіз гарвардського політолога Грехама Аллісона, який порівняв конфлікт між Вашингтоном і Пекіном з передумовами початку Пелопоннеської війни. 2400 років тому історик Фукідід писав так: "Підйом Афін і страх, викликаний цим підйомом, у Спарті зробив цю війну неминучою". Чи повторять Трамп і Си Цзиньпін помилку, який більше 2 тисяч років?

Видання визнає, що підйом Китаю не можна ігнорувати. Ще в 1978 році 90% його населення жило на межею бідності. Сьогодні ж Китай - друга найбільша економіка світу з найбільшим середнім класом. Технологічне відставання теж серйозно скоротилося. Той же Huawei  і його розвиток 5G-технології може послужити прикладом. За кількістю патентів Китай в 2018 році лише трохи відставав від США.

Читайте такожForeign Policy: Майбутнє на Землі буде страшним через п’ять ключових проблем

Зі зростанням економічної сили Пекін задумався про те, щоб стати в центр світової політичної сцени. І ці амбіції лякають.

"Те, що авторитарна країна з розмірами і силою Китаю хоче грати ключову роль на світовому ринку, звісно ж, змінить ліберальний світовий порядок", - вважає експерт Нанід Годехардт.

США під керівництвом Трампа ухвалили найбільш агресивну ядерну стратегію за останні десятиліття, яка визнає Росію і Китай потенційними ворогами. В Держдепартаменті заговорили про створення так званої "статті X" для Китаю. Цим терміном в часи Холодної війни називали документ, в якому Америка в 1947 році визначила стратегічною метою стримувати СРСР.

Читайте такожBusiness Insider: США, Росія і Китай почали бій за інтереси у Венесуелі

Конфлікт між Вашингтоном і Пекіном тривожить і тих політиків, які займаються сферою безпеки. НАТО фіксує присутність китайської армії в Середземному і Балтійському морях. Експерти альянсу сказали виданню, що навряд чи від китайських сил надходить якась загроза.

"Але хто знає, якою буде ситуація через 10-20 років, якщо Європа буде надавати Китаю доступ до все більшої кількості своїх портів", - пише Handelsblatt.

Якщо Пекін буде все більше інвестувати в порти й інфраструктуру в Європі, у нього з'явиться можливість за потреби заблокувати пересування військ НАТО. І це те, що повинно лякати альянс вже зараз.