Бум на ринку бурштину почав закінчуватися / УНІАН

Масивний бум вартості бурштину, підживлюваний Китаєм впродовж минулого десятиліття, почав затухати. Цьому сприяє як зміна смаків покупців, так і значне перенасичення ринку. Споживачі в розвинених країнах замість антикварних і колекційних коштовностей тепер віддають перевагу так званим «прикрасам швидкої моди», які рекламуються напряму через соціальні мережі.

Тим часом Китай лишається найбільшим ринком бурштину. Але китайські покупці шукають лише найкращі зразки, змушуючи дилерів зрізати ціни, пише Financial Times. Бурштин – викопна скам’яніла смола хвойних дерев. Його ціна дуже різниться. Все залежить від низки факторів, таких як розмір, колір, вік і наявність комах чи інших скам’янілостей всередині. Були часи, коли бурштин коштував більше, ніж золото.

Читайте такожНа Київщині у підпільному цеху вилучили дві тонни бурштину

Відео дня

Близько восьми років тому стрімке економічне зростання Китаю спричинило бум попиту на бурштин. Дилери кажуть, що ціна на нього зросла на 1000% у 2011-1016 роках.

«Впродовж останніх 10 років ринок просто вибухнув. Пік спостерігався приблизно п’ять років тому через високий попит на Далекому Сході. Ціни досягали висот, які ніколи ніхто не бачив до того», - каже голова відділу з продажу коштовностей Sotheby’s Крістіан Споффорт, додаючи, що тепер все йде на спад.

Тадеуш Пілецький, який керує Amber Centre у Лондоні, тепер веде свій бізнес лише через інтернет. Він каже, що на Заході попит на бурштин з’явився в 1990-х роках після виходу фільму «Парк Юрського періоду». У кіно ДНК комахи, збереженої в бурштині, було використане для клонування динозаврів.

«Саме тоді люди й зрозуміли, що такі речі дійсно існують. Вони зрозуміли, що бурштин дуже древній, природний і наповнений історією. А звичайне дорогоцінне каміння, наприклад, діамант, — це просто блискучий камінчик», - каже він.

Пілецький відкрив свою першу крамницю бурштину в 1994 році. Згодом він створив цілу мережу. Однак, перенасичення ринку змусила його скоротити ціни й закрити крамниці. Тепер він продає бурштин лише онлайн.

Читайте такожЕкс-керівника поліції виправдали у справі про "кришування" видобутку бурштину

«Ринок, який був ексклюзивним, тепер став масовим. Тут, як і у випадку з будь-чим: перенасичення знищує дуже швидко. Якщо ви елегантна леді, то хочете носити дорогі речі. Ви не хочете змагатися зі своєю прибиральницею», - додав Пілецький.

У Росії в Калінінградській області, затиснутій між Литвою і Польщею, функціонує «Калінінградський бурштиновий комбінат», який належить державній компанії «Ростек». Тут же розташована найбільша копальня бурштину у світі, на якій минулого року було видобуто рекордні 500 тонн каміння. Литовська компанія Le’amber Consortium звинувачує російську сторону в перенасиченні ринку. За підрахунками компанії, станом на 2018 рік у світі було 1300 тон невикористаного бурштину.

Державна російська шахта – не єдиний, хто видобуває коштовну скам’янілість у Калінінградській області. Тут існує дуже великий чорний ринок. Люди копають бурштин через малі зарплати й відсутність можливостей. Попит в Китаї додавав їм стимул займатися незаконним видобутком.

Пілецький вважає, що найбільшої шкоди ринку бурштину завдав чорний ринок в Україні. Адже там нелегальні копачі ще активніші, ніж в Росії, через складну політичну й економічну ситуацію останніх років. Дилери кажуть, з України надходить надзвичайна кількість бурштину. Хоча він не такий стародавній і менш цінний, ніж той, який видобувають у Калінінграді.