фото ©Council of Europe

Рішення повернути Росії право голосу в ПАРЄ було помилкою. Тому що Москва не скоротила масштаби своїх порушень прав людини, вона продовжує підбурювати нові конфлікти. На Сході України продовжують гинути люди, а Мінські угоди не виконуються. І на тлі всього цього з’являється рішення Ради Європи про те, що Росія, як і всі інші члени організації, повинна мати право голосу.

«Україна розлючена і говорить: «Поки вони вбивають на Донбасі й не демонструють жодної поваги до верховенства закону, їм знову дали право голосувати в організації, покликаній захищати всі ці норми й цінності. Це не спосіб надійно захищати права людини». І я погоджуюся», - сказала NRC Handelsblad нідерландський експерт Катлін Малфліт.

Читайте такожWall Street Journal: Рада Європи існує не для задобрювання диктатора в Росії

Відео дня

Вона погоджується, що підтримувати діалог з Росією, безумовно, потрібно.

«Але необхідно також знати, що Росія – це троянський кінь у ПАРЄ. Ми надто переконані в тому, що ми всі можемо говорити один з одним. Ні, Росія працює систематично. Насправді тепер за допомогою соціальних мереж й інших методів вона тепер може посилити свої «навички» у дипломатії й дезінформації до нового рівня. Нам потрібно говорити з Росією так, щоб це не було недооцінкою факту, що це найбільша країна світу з довгостроковою стратегією, яка щонайменше прагне гегемонії. Ми повинні таж добре розуміти, що дуже важливо захистити наші європейські цінності й стандарти. Тому що вони в небезпеці», - сказала Малфліт.

На її думку, Росія ставить собі за мету створити невпевненість у європейській політиці. Також її поведінка створює загрози для безпеки. Тому що Москва ставить під сумнів здатність НАТО підтримувати трансатлантичну оборону в Європі.

Читайте такожNRC Handelsblad: Капітуляція ПАРЄ перед Росією не має ні політичного, ні морального виправдання

«Мета полягає в підриві легітимності й підтримки всіх цих інститутів, а також розширення російського впливу в Європі», - сказала експерт.

На думку Малфліт, повернення Росії права голосу в ПАРЄ підриває довіру до самої організації, а також «розв’язує Москві руки у прагненні бути гегемоном».

«Вона може, наприклад, надати більш чіткої форми горезвісній «Союзній державі», яка має складатися з Росії й Білорусі. Може з’явитися країна-конфедерація, яка стане основою для більш чіткої Євразійської інтеграції», - вважає вона.

На думку експерта, Москва цілком вірогідно може піти в новий наступ проти України.

«Вона підійти до країн Балтії зі своїм підходом щодо земляків. Мовляв, там потрібно захистити росіян. Це все можливо. Але щось точно станеться», - переконана Малфліт.

Читайте такожEU Observer: Кремль хоче посадити в ПАРЄ «депутатів» з Криму

Вона не сумнівається, що Росія продовжить створювати проблеми й конфлікти. Тому що повернення Володимира Путіна в президентське крісло у 2012 році відбулося під гаслом фокусу на закордонні справи. Мета Москви – сформувати концепцію євразійської інтеграції. Це означає, що потрібно збільшити вплив на сусідні країни.

«Я очікую, що вони поглинуть Південну Осетію й Абхазію у Грузії так само, як і Крим, — через так званий «референдум». Або це станеться з Придністров’ям. Точно сказати не можна. Вони непередбачувані. Але очевидно, що у них є довгострокова стратегія, заснована на думках про гегемонію в ближньому зарубіжжі», - сказала Малфліт.