Володимир Путін / REUTERS

Важливе випробування громадянського суспільства в Росії розгортається зараз на вулицях Москви. Воно свідчить, що попри авторитарне правління Володимира Путіна впродовж більш ніж двох десятиліть, в російській столиці досі є багато людей, які не бояться висловитися. Це також вказує на те, що Путін знає про це невдоволення і боїться його.

Про це в редакційній статті пише Washington Post, нагадуючи, що у вересні у Москві пройдуть вибори депутатів міської думи. Більшість з тих, хто збирається боротися за крісла, вже входять у владну структуру, в якій домінують Путін і його партія «Единая Россия». Позапартійні, незалежні ж кандидати повинні зібрати близько 5 тисяч підписів за три тижні, щоб отримати право балотуватися. Це ставить їх у програшну позицію у порівнянні з кандидатами від партій. Але попри це, кілька десятків незалежних претендентів змогли зібрати необхідні підписи.

Читайте такожПутін розповів, чи думає він про «Росію після Путіна» з 2024 року

Відео дня

Потім влада вирішила їх дискваліфікувати. Без сумніву за наказом Кремля московська виборча комісія відхилила тисячі підписів як недійсні. Особливо так вчинили з тими незалежними кандидатами, які користуються значною популярністю у своїх округах. Одним з таких видання називає активіста Іллю Яшина. Близько 30 кандидатам таким чином заборонили брати участь у виборах. Яшин сказав, що 15 тисяч підписів, поданих ним і ще двома кандидатами, були розглянуті всього за 7 годин і 20 хвилин. Це означало, що на перевірку кожного підпису пішло менше двох секунд.

Голова виборчої комісії заявив, що зібрані підписи нібито належали мертвим людям. У відповідь деякі підписанти почали писати в соціальних мережах, що вони насправді живі. А дискваліфікація кандидатів була грубим фарсом.

Навіщо Путін робить це? Чого він боїться? У разі свого обрання незалежні кандидати отримають легітимність в одному з головних політичних органів Росії. Вони будуть мати право ставити під сумнів політику міста і шукати документи. Путін нещодавно мав справу з серйозним спалахом масових протестів, зокрема, проти побудови церкви в Єкатеринбурзі. Його налякали масові демонстрації проти його переобрання у 2011-2012 роках шляхом фальсифікації. Напевне російський автократ подумав, що може просто змусити всіх забути про незалежних кандидатів у Москві.

Читайте такожThe Guardian: Путін реабілітує Сталіна і СРСР, тому що не бачить майбутнього Росії

Але він помилився. Суспільство відреагувало дуже швидко. Спочатку було кілька невеликих пікетів, а потім у суботу на вулиці вийшло 22,5 тисячі людей. Це була одна з найбільших акцій у Москві за останні роки. Як для літнього суботнього дня вона вражає. Деякі учасники спрямували своє роздратування прямо проти Путіна. На їхніх плакатах було написано «Путін бреше» і «Досить нам брехати». Виступаючи перед натовпом, Яшин сказав: «Я прожив пів життя при Путіні. Мені вистачить».

Це означає, що Путін хоч і створив авторитарну систему, яка блокує інакомислення і всі методи політичного змагання, він не спромігся повністю загасити голос свого народу. Лишається лише сподіватися, що цей голос почують.