Ілюстрація / REUTERS

Те, що відбувається в Москві, а це драматичні події, які віщують дещо ще більш грізне – це попередження для Польщі. Простіше кажучи, влада Володимира Путіна і його «тефлонова» популярність впродовж всіх років спиралися значною мірою на те, що він засипав дарами своїх підданих. Одних щедро, інших – скупо. Але так чи інакше, багатьом щось перепадало.

Читайте такожПротести у Росії: як проходив розгін акцій біля мерії Москви (відео)

«Вистачило на довго, тому що Росія – країна незрівнянно багата. Як мені колись сказала Людмила Алексєєва: «Що там у вашій Польщі можна вкрасти. Крихти якісь. А в нас сам тільки «Газпром» чого вартий. А ще великі багатства залишаться, коли його розкрадуть»», - пише на сторінках Gazeta Wyborcza Вацлав Радзівінович.

Відео дня

В перші роки правління Путіна росіяни швидко багатіли. Держава годувала їх різними «материнськими капіталами», привабливими сумами за народження дитини. Пануючи над медіапростором, президент постійно говорив народу, що реалізує його найбільші патріотичні амбіції. Добре субсидоване телебачення переконує, що Москва може закрити рот будь-якому сусіду, грати на носі американців, витирати ноги об «гей-Європу». Одним словом, Росія біжить «впереди планеты всей».

Це все підносило рейтинг Путіна до небес. Кожного разу, коли його атакували критики, вирішальна більшість народу ставала за ним горою. Цар, як кажуть росіяни, повинен були «повноправним». І хоч він не дуже шанував демократію, у нього була безсумнівна, демократична легітимність на використання влади.

Але під його правлінням Росія ізолювала себе від світу. Вона зійшла зі шляху прогресу й міжнародної співпраці, впавши в рецесію. Ріг достатку, навіть такий великий, став порожнім. Влада всупереч своїм обіцянкам була змушена підвищити пенсійний вік. Вже шостий рік поспіль реальні доходи росіян падають. Рейтинг влади перестав бути «тефлоновим». Тому що купувати любов електорату більше немає за що.

Читайте такожУ Москві понад 20 тисяч людей вийшли на мітинг за допуск опозиційних кандидатів до виборів (фото)

І Кремль правильно злякався ніби й дрібниці на перший погляд. Але одразу 57 його противникам вдалося подолати нездоланний поріг і зібрати 3% підписів москвичів на своїх округах для участі у виборах до міської Думи. А все тому, що люди в столиці хочуть змін.

Здавалося б, останні події – дрібниця, локальний епізод. Але в ньому Путін чує запах Майдану, який його переслідує, бачить сигнал, що виборчі процедури можуть виявитися для нього ненадійними. З Кремля надійшов сигнал за жодну ціну не допустити опозиціонерів до виборів. Урядовцям було наказано дискваліфікувати зібрані ними підписи найбільш безсоромним способом. В суботу в хід пішли кийки. 1288 людей арештувала поліція. Багатьох побили. Опозиційні політики постануть перед судом.

В Кремлі розпорядилися зняти так званий «парадний костюм демократії», в якому країна «виступає перед світом», і одягтися «по-своєму», тобто в повне спорядження погонича.

«Чи ми знаємо таке? Знаємо, тому що йдемо слідами путінської Росії. І дійдемо туди, де вона зараз, швидше, тому що у нас розікрасти можна значно менше», - пише польський оглядач.