Україна відроджує військову силу в Чорному морі / фото УНИАН

М’яко USS Carney проходить через Чорне море. Два військових кораблі російського виробництва і випадковий дельфін виринають неподалік. Тоді звучить наказ: «Випустити вбивцю-помідора». Кілька бойових кораблів поруч з ескадрильним міноносцем, вага якого сягає 9 тисяч тонн, вишиковуються в шеренгу, мов у тирі.

Велетенський надувний куб, вигляд якого і справді відповідає його грізній назві, перекидають з борту Carney у відкриті води. Фрегат «Гетьман Сагайдачний», гордість військового флоту України, робить перші постріли, — пише The Economist.

Читайте такожУ Чорне море увійшов есмінець ВМС США (відео)

Відео дня

На містку американського судна молодий моряк сидить за екраном зі схожим на ігровий джойстиком. Він відриває вогонь з гармати на борту USS Carney за допомогою дистанційного керування. Британський ескадрильний міноносець HMS Duncan робить наступний крок. Надувний «помідор-вбивця» здригається від кожного пострілу. Врешті, він стане вщент подрібненим.

Ця навчальна стрільба була частиною щорічних маневрів Sea Breeze, які проводяться на чолі зі США й Україною. Цього року це вже 19 навчання. За легендою, ворожа держава має назву Блекленд. Вона підтримує бойовиків у Марунленді, яка була провінцією Роузленду. Україна, США, Румунія, Болгарія і Грузія грають «за хороших хлопців». Частина постійного флоту НАТО в акваторії на чолі з канадським фрегатом представляють ворожі сили.

Читайте такожРосійські військові проводять підводну експедицію в окупованому Криму

Сценарій вимагає трошки уяви. Після анексії Криму і вторгнення Росії на Схід України у 2014 році загинули 13 тисяч людей. Четверо українських солдатів стали жертвами ракетної атаки три дні тому. Війна пояснює, чому внесок ВМС України у морські навчання скоротився в останні роки. Український флот, який базувався в кримському Севастополі, втратив три чверті свого персоналу і кораблів буквально за день.

У каюті «Гетьмана Сагайдачного» український офіцер вказує рукою на плакат, на якому перелічені вісім капітанів корабля з 1993 року. Два імені на ньому закреслені.

«Вони були зрадниками. Одного з них призначили командиром флоту. А на наступний день ми дізналися, що він перейшов на бік Росії. Це був постріл у голову», - з гіркотою сказав український офіцер.

Ще один удар відбувся минулого листопада, коли Росія протаранила і захопила два українські військові катери й буксир, які йшли в Азовське море. Тепер Україна відбудовує свої сили. В короткостроковій перспективі мета в тому, щоб створити так званий «москітний флот» з невеликих, спритних і доступних суден, щоб стримати Росію в прибережних водах.

Читайте такожРосія влаштувала масштабні навчання ВМФ в Балтійському морі

Два блискучих нових патрульних катера з грізним озброєнням стояли в порту Одеси в день ВМС України, який відзначають 7 липня. Міністр оборони Степан Полторак і віцеадмірал Ліза Франкетті, яка командує Шостим флотом США в Європі, піднялися на борт одного з них. Для Полторака це дуже важливі відносини. Впродовж попередніх чотирьох років 92% військової допомоги, яку отримала Україна, надійшли від США. Зокрема, Київ отримав два патрульних катера у 2018 році. Ще два надійдуть найближчим часом. Америка також оновлює українські військово-морські споруди на схід від Одеси, щоб туди могли зайти великі іноземні кораблі.

Але Україні потрібно більше, ніж просто зброя. Її військова культура віддає перевагу вертикалі наказів «з гори до низу» і централізованому плануванні. В цей час, НАТО цінує ініціативність і автономію у своїх Збройних силах.

«Ми досі бачимо рудименти радянської структури командування», - каже шведський офіцер, який під час навчань дає поради українським військовим.

«Ми намагаємося навчити старих вовків нових трюків», - додав він, пояснивши, що корупція на флоті помітно скоротилася, а робоча етика покращилася. В минулі роки операційна кімната зачинялася вже після обіду.

Читайте такожУ США завершив випробування український катер "Слов’янськ"

«Дехто думав, що він тут на відпочинку», - каже шведський військовий, додаючи, що зараз все працює цілодобово, а українські офіцери виконують важку роботу.

Американська і європейська підтримка України відображає ширше занепокоєння Заходу балансом сил у Чорному морі. В 1991-2014 році, за словами експерта Центру військово-морських аналізів Дмитра Горенбурга, Росія дала своєму Чорноморському флоту лише один новий корабель. Таким чином, він був ледве функціональним. Але після анексії Криму Москва «посадила флот на стероїди», додавши півдесятка нових субмарин, три фрегати й численні ракетні катери.

Крім того, Москва забила Крим ракетами включно з системами С-400, зробивши півострів загрозливим для іноземних кораблів і літаків у разі виникнення війни. Тож ситуація змінилася. Carney став п’ятим американським судном, яке увійшло в Чорне море цього року. Кораблі флоту НАТО провели в акваторії 120 днів у 2018 році. Хоча у 2014-му вони перебували в Чорному морі лише 39 днів, а у 2017-му – 80. Тож зараз західні морські сили демонструють свою силу на межі. Конвенція Монтре від 1936 року обмежує тоннаж, кількість іноземних кораблів у Чорному морі, а також тривалість їхнього перебування.

Читайте такожРосія анексувала Крим внаслідок конкуренції великих держав - Столтенберг

Але на суші теж триває відсіч. В червні Пентагон оголосив про виділення нової військової допомоги Україні на 250 мільйонів доларів. Таким чином, за підсумками останніх п’яти років витрати Вашингтона на підтримку української армії зростає до 1,5 мільярда доларів. В липні США перевели спостережні безпілотники Reaper з Польщі в Румунію, встановивши спостереження за Чорним морем.

В жовтні заступником Генерального секретаря НАТО стане представник Румунії. І це перший випадок за майже 50 років, коли військовий з чорноморської країни обійме цю посаду. Для України це обнадійливі події.