Ангела Меркель / REUTERS

Федеральний канцлер Німеччини Ангела Меркель звинуватила Росію в тому, що вона доказово порушила умови Договору про ліквідацію ракет середньої і малої дальності (ДРСМД) і таким чином дала привід для розірвання угоди.

Про це голова німецького уряду заявила в середу, 14 серпня, на спільній прес-конференції з президентом Литви Гітанасом Науседою в Берліні, передає dw.com.

Із руйнуванням ДРСМД "була втрачена частина системи обмежень озброєнь у Європі та в усьому світі", - наводить слова Меркель її прес-служба.

Відео дня

Читайте такожУкраїна розчарована припиненням ракетного договору, але розуміє дії США

У зв'язку з цим, наголосила федеральний канцлер, Німеччина разом із партнерами в найближчі роки докладе зусиль до нового обмеження озброєнь. При цьому, підкреслила Меркель, НАТО знайде спільну відповідь на ситуацію, що склалася, про що неодноразово говорив генеральний секретар альянсу Єнс Столтенберг.

"Німеччина - частина НАТО, і буде поводитися як партнер по НАТО", - заявила голова уряду.

Відповідаючи на питання, чи може Німеччина посилити свою військову присутність у Литві з допомогою засобів ППО, Меркель нагадала, що ця задача, як у Литві, так і в Естонії, вирішується в рамках програми НАТО з моніторингу повітряного простору країн Балтії, Німеччина завжди брала на себе відповідальність у подібних справах.

При цьому федеральний канцлер уникнула відповіді на питання про те, чи готові німці, у разі конфлікту, рішуче захищати свободу Литви.

Як повідомляв УНІАН, 3 серпня президент Росії Володимир Путін підписав закон про припинення участі Росії в Договорі про ліквідацію ракет середньої і малої дальності (ДРСМД).

2 серпня завершилася процедура виходу США з Договору про РСМД, в результаті чого дана угода припинила свою дію.

Читайте такожРозрив ракетного договору: Путін допустив відновлення гонки озброєнь

"Росія несе виключну відповідальність за припинення договору. Починаючи з принаймні середини 2000-х років, Росія розробляла, виробляла, здійснювала пускові випробування, а тепер розгорнула кілька батальйонів своєї ракети, що суперечить договору (крилатої ракети середньої дальності наземного базування SSC-8 або 9М729). Сполучені Штати вперше висловили свою стурбованість Росії в 2013 році. Росія у відповідь систематично, протягом шести років, відкидала зусилля США, спрямовані на повернення Росії до дотримання умов договору", - наголосив державний секретар США Майк Помпео.

Договір про ліквідацію ракет середньої та малої дальності між СРСР і США було підписано 8 грудня 1987 року. Документ був покликаний сприяти обороні США та їхніх союзників у Європі й на Далекому Сході. Він забороняв США та Росії зберігати, виробляти і використовувати крилаті ракети наземного базування з радіусом дії від 300 до 3 тисяч 400 миль.