Мир у світі — це дуже крихкий ресурс / Міністерство оборони України

Найбільш кривавий конфлікт в історії людства почався 80 років тому. Першого вересня 1939 року нацистська Німеччина вторглася в Польщу. Велика Британія й Франція виступили на захист жертви. З цього почалася Друга світова війна, жертвами якої стали близько 85 мільйонів людей.

Але чи можлива Третя світова війна? Про це на сторінках Fox News пише директор корейської програми в центрі National Interest і виконавчий директор однойменного видання Гаррі Казіаніс.

Він нагадує, що після 1945 року у світі було багато війн. Але великі держави не вступали більше у відкритий конфлікт між собою з тих часів. Лідери знають, що якщо справа дійде до застосування ядерної зброї, страшні жертви Другої світової війни будуть здаватися навіть не такими вже й великими у порівнянні.

Відео дня

Читайте такожNRC Handelsblad: Диявольський пакт між Сталіним і Гітлером досі живий

Однак, ніхто не може передбачити майбутнє чи сказати напевне, що Третя світова війна точно неможлива. Регіональні війни чи кризи потенційно можуть вибухнути й призвести до спіралі непередбачуваних подій і реакцій, які вийдуть з-під контролю. Сьогодні на планеті є низка гарячих точок, де щось подібне може статися.

Китай тепер, здається, все більше добивається встановлення свого домінування в Азії, щоб створити власну сферу впливу. При цьому він будує тиранічне правління для своїх громадян, на що вказують спроби придушити протести в Гонконзі, учасники яких вимагають свободи.

Президент Росії Володимир Путін досі оплакує СРСР. Він модернізував Збройні сили РФ і влаштував війни проти України, Молдови й Грузії. Всі ці країни колись були частиною Радянського Союзу. Водночас, сили Росії й НАТО щоденно випробовують один одного в повітряному й морському просторі. Зважаючи на те, що обидві сторони активно працюють над відновленням небезпечних ракет, які раніше були заборонені, не можна сказати напевне, чи не вийде ситуація з-під контролю.

«Річниця початку Другої світової війни повинна нагадувати людству про жертви й героїзм «найвеличнішого покоління». І ця дата повинна послужити як нагадування для всіх лідерів країн, що світ лишається небезпечним місцем, в якому одна іскра може миттєво перерости в смертельний конфлікт», - йдеться в статті.

Читайте такожBild: Путін відродив культ Сталіна в Росії

Звісно, не можна забувати й про Північну Корею. Президент США Дональд Трамп і лідер КНДР Кім Чен Ин провели три історичні зустрічі. Але Пхеньян досі не закрив свою програму розробки ядерної зброї й ракет. Нещодавно він навіть відновив випробування ракет короткої дальності.

Нажаль, вірогідність збройного конфлікту у світі за участі США виключати не можна. Насправді, у найближчі роки потрібно дуже обережно стежити за трьома просторами, щоб Третя світова війна не  почалася.

Перший з них – кіберпростір. Третій глобальний конфлікт може спалахнути на просторах, які навіть не існували в часи Другої світової війни. Жодна угода чи міжнародний орган не стежить за поведінкою країн в інтернеті. Тому кіберпростір став «Диким заходом» 21 століття, де немає жодних правил і триває запекла боротьба за домінування. Хакери крадуть розвідувальні дані, інтелектуальну власність, а також військові технології. Це може перерости в атаки, які виведуть з ладу системи електропередачі, зануривши міста у темноту на цілі тижні чи місяці. Наслідки таких операцій завдадуть катастрофічної шкоди.

Читайте такожSüddeutsche Zeitung: Спроби Росії виправдати пакт «Ріббентропа-Молотова» безпідставні

Не можна відкидати можливість того, що агресивна країна чи терористична група зайде занадто далеко й зробить трагічну помилку, через яку використання кіберзброї призведе до загибелі невинних людей чи серйозної шкоди для глобальної економіки. Це може призвести до випадкового чи умисного удару у відповідь за допомогою військової сили. В такому випадку може початися перша світова кібервійна, яка призведе до жахливих наслідків у реальному світі.

Другий простір – це торговельна війна між США і Китаєм, яка може перерости у тип конфлікту, «під час якого стріляють». Страшно навіть уявити вірогідність того, що дві найбільші у світі економіки вартістю 32 трильйони доларів почнуть стріляти одна в одну. Історія каже, що це цілком можливо.

Китай вже проголосив економічні успіхи своїм «ключовим інтересом».  Це означає, що Пекін готовий битися за збереження свого успіху. Якщо китайсько-американська торговельна війна посилиться до точки, в якій китайські лідери відчують неминучість рецесії, Пекін може наважитися на застосування армії, якщо буде треба. В такому випадку Китай може піти на агресивні дії в Південно-Китайському морі, почати вимагати підпорядкування Тайваню або навіть атакувати критично важливі торговельні супутники на орбіті Землі, щоб нашкодити американській економіці й армії.

Відповідь США може спричинити війну в Азії, в яку, без сумніву, будуть втягнуті головні союзники США в регіоні. Це стане глобальною кризою епічних масштабів.

Читайте такожWashington Post: США й Іран опинилися за крок до війни

Третій простір – це Корейський півострів. Кім Чен Ин може порушити свої вербальні обіцянки президенту Дональду Трампу і перейти до випробування й виробництва міжконтинентальних ядерних ракет. Це буде означати, що в руках Пхеньяна потужна зброя, здатна донести ядерні заряди до США.   Відповідь Трамп може наказати завдати удар по КНДР, щоб знищити цей арсенал раз і назавжди.

Якщо США і Північна Корея розпочнуть ядерний конфлікт, мільйони людей загинуть. Інші регіональні конфлікти теж можуть посилитися й вийти з-під контролю. А все тому, що глобальний мир – дуже крихкий ресурс. Один неправильний рух може запустити ланцюгову реакцію, кульмінацією якої стане скидання ядерних бомб. Лишається лише сподіватися і молитися, що Третя світова війна лишиться лише нічним кошмаром, який ніколи не стане реальністю. А наступні покоління ніколи не будуть відзначати річниці її завершення.