Дональд Трамп / REUTERS

Новий президент України Володимир Зеленський зробив цього тижня кроки, щоб довести, що він, як і обіцяв, збирається стати найбільш реформаторським лідером країни в історії. В понеділок він окреслив дуже амбітний п’ятирічний план, в який увійшла фактично кожна вимога МВФ і західних урядів за останні роки: від земельної реформи до приватизації державних компаній і очищення системи юстиції.

Як пише Washington Post в редакційній статті, для Вашингтона це привід для святкування. Адже адміністрації демократів і республіканців однаково намагалися відтягнути Україну якомога далі від Росії Володимира Путіна і включити її у світ західних демократій. Однак, вони постійно були спантеличені недалекоглядністю і корумпованістю українських політичних лідерів.

Однак, Зеленський ще не завоював підтримку президента Дональда Трампа. Американський лідер не тільки не прийняв українського колегу в Білому домі, а й заморозив передачу військової допомоги на 250 мільйонів доларів. Ці гроші були виділені на підтримку країни, яка досі захищається від агресії Росії у своїх східних областях.

Відео дня

Читайте такожTime: Україна не може зрозуміти суперечливі сигнали адміністрації Трампа

Дехто підозрює, що Трамп знову намагається задобрити Путіна, який з усіх сил старається підірвати українську демократію й незалежність.

«Але надійні джерела нам повідомили, що президент має інший і більш «шкурний» інтерес: він намагається змусити Зеленського втрутитися у вибори в президентську кампанію США у 2020 році, запустивши розслідування проти головного кандидата від демократів Джо Байдена. Трамп не просто вимагає від України допомогу в президентській кампанії, він використовує американську військову допомогу, яку країна відчайдушно потребує, для шантажу», - пише видання.

Особистий адвокат Трампа відкрито зізнався New York Times у спробі примусити нову владу України допомагати американському президенту. Руді Джуліані розповів, що він зустрічався у Мадриді з близьким соратником українського президента і вимагав відновити розслідування проти сина Байдена. Хантер Байден працював у раді директорів української газової компанії, коли його батько обіймав посаду віце-президента США.

Читайте такожNew York Times: Адвокат Трампа знову намагається тиснути на Україну

Джуліані також хоче розслідування, яке б довело, що викриття таємних платежів від «Партії регіонів» голові виборчого штабу республіканців Полу Манафорту було частиною кампанії, націленої нашкодити Трампу у 2016 році. Коротше кажучи, оточення президента США хоче, щоб український уряд довів, що Україна незаконно діяла проти Трампа під час виборів у 2016 році, а також втрутилася в американські вибори на його користь у 2020-му.

Зеленський не може виконати жодну з цих вимог. Викриття про платежі Манафорту з’явилися завдяки українському депутату, який боровся за українські реформи, а не заради перемоги Гілларі Клінтон. А справа Байдена, розслідування якої вже давно закінчилося, здається фальшивою. Власне, віце-президент США був одним з західних лідерів, які вимагали звільнення українського прокурора за блокування антикорупційних заходів, а не навпаки. Білий дім стверджує, що Трамп заморозив військову допомогу, щоб переглянути її. Але CNN повідомив, що Пентагон вже закінчив перевірку й рекомендував скасувати рішення щодо замороження. Але Трамп досі нічого не зробив. Якщо у президента США є якесь раціональне пояснення своєї поведінки окрім спроби змусити іноземний уряд працювати в його інтересах, то він поки його не представив.