У Вашингтоні задумалися, чи Трамп просто так схвалив передачу Україні першої партії Javelin / фото УНІАН

Демократи, які ведуть процедуру імпічменту Дональда Трампа, хочуть перевірити, чи рішення продати Україні протитанкові ракети минулого року якось пов’язане тим, що Київ закрив розслідування проти екс-голови виборчого штабу президента США.

Інтерес до обставин передачі українській армії ракет Javelin, які українська сторона просить вже давно для стримування Росії, спалахнув після скандалу навколо справ американської адміністрації з президентом Володимиром Зеленським.

Як пише Politico, з’явилися підозри, що лідер США чи його оточення почали тиснути на український уряд з вимогою політичних «послуг» набагато раніше, ніж всім стало про це відомо.

Відео дня

«Гадаю, все це частина перевірки фактів, якої члени шести комітетів повинні добиватися. І оскільки я член комітету з закордонних справ, з певної точки зору це і мій інтерес», - сказав член Палати представників Джим Коста.

Ще два члени Комітету Палати представників з закордонних справ Геррі Коннолі й Том Маліновський теж зацікавлені.

Читайте такожUSA Today: Український скандал зміг вплинути на США так, як не змогло розслідування втручання Росії

«Це точно в списку перевірок, які потрібно провести», - сказав Коннолі журналістам Politico, додавши, що питання потенційного «вимагання» щодо України буде «великою частиною процесу про імпічмент».

США завершили постачання протитанкових ракет Javelin Україні в травні 2018 року, завершивши тим самим процес продажу, який просували конгресмени від обох партій. В листопаді 2017 року Трамп неохоче затвердив відповідне рішення. А у квітні 2018 року тогочасний президент Петро Порошенко наказав Генеральному прокурору Юрію Луценку, який займався розслідуванням корупційних справ Віктора Януковича, припинити співпрацю зі спеціальним прокурором США Робертом Мюллером. Останній на той час вів розслідування діяльності в Україні колишнього голови виборчого штабу Трампа Пола Манафорта, а також його зв’язку з Росією.

Сенатори-демократи Дік Дарбін, Боб Менендез і Патрік Лігі 4 травня 2018 року відправили Луценку листа, в якому висловили «велике занепокоєння» повідомленнями про те, що розслідування було зупинене. Вони відкрито запитали українського Генпрокурора, чи хтось з адміністрації Трампа або від її імені змусив уряд чи правоохоронні органи України не працювати з розслідуванням Мюллера. Луценко так і не відповів їм.

Немає ніяких доказів, що в той час Трамп прямо просив українську сторону припинити співпрацю з Мюллером. А New York Times писало, що Київ зробив це добровільно, щоб лишитися в хороших відносинах з американським лідером.

Читайте такожWashington Post: Замороження допомоги США для армії України допомагає Путіну

Джерело Politico розповіло, що відмову продавати ракети Javelin Україні розглядали у Вашингтоні як «погану політику адміністрації Барака Обами». Тож тогочасний міністр оборони Джим Меттіс і Держсекретар Рекс Тіллерсон хотіли виправити це. Джерело повідомило виданню, що довелося «кілька разів вмовляти президента», щоб він підписав відповідне рішення.

«Але він нічого не знав про все, що було пов’язане з Мюллером тоді», - сказав співрозмовник видання.

Разом з тим Трамп не хотів давати Україні Javelin просто так. Щоб залучитися його підтримкою, радники з національної безпеки запевнили його, що це буде продаж, а не подарунок.

Читайте такожAtlantic Council: Україні потрібні американські ракети Hellfire і катери Mark V в Азовському морі

А Порошенко зміг завоювати лояльність Трампа, уклавши угоду про купівлю американського вугілля на 80 мільйонів доларів. І це була перша така угода між США й Україною. Вона була політично доцільною для обох президентів. Менш ніж за два місяці Держдепартамент затвердив продаж, а «Укрзалізниця» підписала угоду на мільярд доларів з GE Transportation про покупку локомотивів. І це зіграло на користь передвиборчих обіцянок Трампа пожвавити залізничну промисловість США.

Тепер демократи хочуть перевірити, чи не було якихось інших українських поступок в ті часи. Такі підозри з’явилися після скандалу навколо розмови Трампа із Зеленським, в якій на прохання українського президента продати ще більше Javelin американський лідер попросив «зробити йому послугу». Зокрема, він натякнув, що Україна повинна розслідувати нібито своє втручання в американські вибори у 2016 році.