Ілюстрація / REUTERS

Документи свідчать, що будівництво «Північного потоку-2» затягнеться щонайменше на пів року. Крім того, Росії доведеться витратити додаткові 660 мільйонів євро на додачу до початкового бюджету проекту в розмірі 9,5 мільярдів.

Представник ЄС з питань «Північного потоку-2» Себастьян Саас запевнив, що будівництво ділянки в територіальних водах Данії почнеться «вчасно», - пише Politico.

«Реальний початок будівництва залежить від низки юридичних, технічних нюансів, а також факторів довкілля. Знадобиться кілька тижнів», - пояснив він, додавши, що російська сторона хоче завершити проект «у найближчі місяці».

Відео дня

Читайте такожDie Welt: Україна все ж перемогла у битві проти «Північного потоку-2»

Але після того, як данська ділянка буде збудована, прокладені труби потрібно буде з’єднати з німецькою секцією в ході спеціальної процедури. А її можна буде провести лише в період з середини наступного травня до кінця жовтня. Про це свідчить дозвіл, виданий Німеччиною з огляду на екологічні питання.

«Тому вікно можливостей закривається. І «Північний потік» не зможе нічого зробити аж до середини травня 2020 року», - пояснив варшавський аналітик з питань нафти й газу Матеуш Кубяк.

Видання додає, що додаткові труднощі для російського трубопроводу можуть влаштувати США, де конгресмени погрожували санкціями компаніям, які допомагають будувати «Північний потік-2». Кубяк визнає, що таке покарання може ще на довше затягнути завершення газопроводу. Потенційно компанії Росії можуть опинитися в ситуації, коли їм доведеться все завершувати самостійно.

Однак, законопроект про такі санкції, поданий сенатором республіканцем Тедом Крузом, застряг у Сенаті після того, як обидві партії схвалили його в комітетах. Схожа ситуація виникла і з законопроектом Палати представників, який вже кілька місяців лишається на розгляді комітетів. Сам Круз визнає, що час для запровадження санкцій США проти «Північного потоку-2» закінчується.

Читайте такожPolitico: Євросоюз бореться з "Північним потоком-2" і водночас захищає його від США

Процесор Джорджтаунського університету Бренда Шаффер каже, що перспектива втілення санкцій стає все більш маловірогідною. Зокрема, цьому сприяє те, що російський трубопровід напряму стосується України.

«Українська політика останнім часом вийшла на внутрішню американську арену. Тож, вірогідно, в Конгресі немає апетитів брати участь в політиці, пов’язаній з українським газовим сектором», - сказала Шаффер, нагадуючи про процедуру імпічменту, яка виникла через тиск Дональда Трампа на Київ.