США будуть менше витрачати на утримання НАТО / УНІАН

Адміністрація Дональда Трампа готується серйозно урізати американський внесок в спільний бюджет НАТО. Наближення цього символічного кроку посилить сумніви багатьох щодо прихильності президента США до трансатлантичного альянсу перед самітом наступного тижня в Лондоні. Ця зустріч присвячена 70-й річниці західної оборонної організації.

Як пише CNN, раніше США забезпечували 22% прямого фінансування НАТО, яке покривало витрати на утримання штаб-квартир альянсу, спільні інвестиції у сфері безпеки й військові операції союзників.

Читайте такожСтолтенберг озвучив питання, щодо яких є розбіжності серед членів НАТО

Відео дня

Крок Білого дому буде більше символічним. Тому що прямий бюджет НАТО відносно маленький і складає лише 2,5 мільярда доларів. В той час, як окремі національні оборонні бюджети – це окрема категорія. І НАТО радить своїм країнам-учасницям витрачати 2% від свого ВВП.

Американські чиновники у сфері оборони розповіли CNN, що адміністрація Трампа збирається скоротити свій внесок у на приблизно 16%, зрівнявши його з внеском Німеччини, яка забезпечує 14,8%. Хоча американська економіка значно більша, ніж німецька. Чиновники в США і НАТО сказали CNN, що інші союзники альянсу готуються до дефіциту.

Трамп вже досить довго критикує союзників НАТО, зокрема Німеччину, за недотримання вимоги витрачати на оборону 2% від ВВП. Лише 8 з 29 країн-учасниць дотримуються цього показника. Всі союзники зобов’язані підняти свої оборонні витрати до 2% 2024 року. Але далеко не всі наразі планують це зробити. Деякі ж країни збільшити витрати на оборону впродовж останніх років. І Трамп «записав» це до своїх здобутків.

Читайте також"Смерть мозку НАТО": Макрон заявив, що Європі настав час "почати думати про себе"

Чиновники НАТО включно з Генеральним секретарем Єнсом Столтенбергом також хвалили Трампа за збільшення оборонних бюджетів на додаткові 100 мільярдів доларів з 2014 року. Однак, вони також підкреслюють, що посилення загрози з боку Росії й анексія українського Криму, а також інші фактори вплинули на це збільшення оборонних витрат.

«Всі союзники погодили нову формулу поділу витрат. Згідно з нею, частка більшості європейських союзників і Канади зросте в той час, як США скоротять свою. Це важлива демонстрація прихильності союзників до НАТО і до більш чесного розподілу тягаря», - сказав CNN неназваний чиновник НАТО.

Читайте такожМеркель заявила про важливість НАТО і необхідність зберегти Туреччину в альянсі

Інший дипломат альянсу розповів американському телеканалу, що нову формулу погодили цього тижня. Чиновник США зі сфери оборони сказав, що заощаджені американські гроші підуть на фінансування американської армії й програм безпеки у Європі включно з тими, які були відкриті для країн без членства в НАТО. Зокрема, для України й Грузії, які вважаються лінією фронту у протистоянні агресивній Росії.