REUTERS

50 років тому канцлер ФРН Віллі Брандт перевернув погляди демократичного світу на Росію. Його "східна політика" зробила можливою реалістичну політику щодо Москви. Натхненний цим успіхом, президент США Річард Ніксон і його Держсекретар Генрі Кіссінджер запропонували власну версію такого підходу, яка змінила світ через відкриття Китаю 40 років тому.

Сьогодні Європа в центрі уваги. Німеччина міркує, яким буде життя після Ангели Меркель. Велика Британія от-от завершить Brexit, попри геополітичні наслідки. Лише президент Франції Еммануель Макрон готовий дивитися на речі ширше. Про це на сторінках німецького видання Handelsblatt пишуть професор Пекінського університету міжнародних відносин Маргарита Матьопулос і колишній британський міністр у справах Європи Деніс Макшейн.

Читайте такожАгресивні дії Росії є загрозою євроатлантичній безпеці – декларація країн НАТО

Відео дня

Вони нагадують, як президент Франції вказав на тривожну ситуацію з безпекою в Європі й закликав до побудови "нової архітектури між ЄС і Росією". Однак, інтеграція європейської архітектури в російську оборонну структуру означала б кінець НАТО. Реверанси Макрона в бік Володимира Путіна, його провокативна заява про "смерть мозку" альянсу й його сумніви щодо колективних зобов'язань витікають зі страху, що Америка більше не буде допомагати Європі, в разі початку нової кризи. На думку авторів, у президента Дональда Трампа з'явився шанс продемонструвати свою нову "східну політику", засновану на реалізмі, а не на видаванні бажаного за дійсне.

"Як лідер без ідеології, що виступає проти інтервенцій, він повинен зробити історичний крок і запросити Росію стати членом НАТО. За це Росія повинна зобов'язатися припинити агресію проти України", - йдеться в статті.

На думку авторів, це може відкрити новий розділ в американо-російських відносинах й створити новий "альянс миру" з Росією, в якому американці й росіяни будуть нести спільну відповідальність за безпеку Європи. Такий крок США зміг би змінити баланс глобального порядку в сфері безпеки.

Читайте такожCNN: Відкритість Макрона до Росії випробовує терпіння союзників по НАТО

По-перше, новий "альянс мир" перетворить НАТО на трансатлантичну організацію безпеки, яка буде охоплювати територію від Лісабону до Владивостоку. По-друге, він дозволить відновити переговори про ядерне роззброєння. А по-третє, альянс з Росією може стати частиною майбутнього тристороннього діалогу між Вашингтоном, Москвою й Пекіном. Адже ці три ядерні держави несуть відповідальність за мир в 21 столітті.

На думку авторів, для втілення цього плану буде потрібна смілива дипломатія в рамках "норманського формату". Виконання Мінських угод від 2015 року обов'язкове.

"Президент України Володимир Зеленський повинен подати сигнал, що Київ визнає російську анексію Криму в обмін на згоду Росії повернути Донбас в склад України без спеціального статусу. Тоді шлях до зняття санкцій  проти Москви буде відкритий. А Росія зможе знову стати восьмим членом G7", - йдеться в статті.