Україна може стати зручним виправданням для Німеччини й Росії / фото УНІАН

Після вбивства громадянина Грузії в центрі Берліну уряд Німеччини нарешті видворив двох російських дипломатів. Росія погрожує жорстко відповісти. Чи буде загострення ситуації? Все може піти за трьома потенційними сценаріями.

Про це пише Die Welt, нагадуючи, що з моменту скандального вбивства у парку в центрі німецької столиці минуло три місяці. Й лише тепер федеральний уряд Німеччини видворив двох російських дипломатів через причетність їхньої країни до жорстокої розправи над чеченцем. 

Перший з можливих сценаріїв подальшого розвитку подій передбачає, що Росія піде на співпрацю з німецьким слідством. Це може бути продиктовано тим, що впродовж останніх кількох місяців Володимир Путін намагався покращити відносини з Євросоюзом. 2018 рік був досить тривожним.

Відео дня

Читайте такожThe Guardian: Генпрокуратура Німеччини підозрює Росію у вбивстві “ворога Кремля” в Берліні

Відбувся замах на колишнього шпигуна Сергія Скрипаля у Великій Британії, що стало причиною масштабної дипломатичної кризи. Потім Росія влаштувала військовий конфлікт з Україною в Керченській протоці. Тож у порівнянні з минулим роком 2019-й здається надзвичайно спокійним.

"Путін може захотіти зберегти цю нову динаміку, щоб не відлякати Німеччину як важливого партнера Росії в Європі. До того ж президент Франції Еммануель Макрон теж взяв курс на зближення з Москвою", - пише видання.

Тож щоб погасити пожежу вбивства чеченця у Берліні російська сторона може знайти цапа відбувайла й видати його Німеччині. Але так могло б статися у найближчі дні, якби в Кремлі сиділа миролюбна версія колишнього агента КДБ. Реальний Путін обмежений свом політичним стилем й системою правління. Якщо Росія візьме й погодиться на співпрацю з Німеччиною, це нашкодить і його репутації серед простих росіян й членів апарату безпеки. Тому цей сценарій малоймовірний.

Читайте такожThe Economist: Між ЄС і Росією почалося потепління, яке може нашкодити Україні

Другий сценарій: взаємна ескалація. В Росії зростає розчарування німцями, які ставлять під сумнів російсько-німецькі відносини через "таку дрібницю", як політичне вбивство. Зрештою, чеченців, які воювали за незалежність від Росії, вбивали, наприклад, в Австрії й ОАЕ. І це не призводило до негативних наслідків. Чому ж Німеччина готова підняти шум?

Тож Кремль може почати закручувати спіраль ескалації. Він може відправити додому двох працівників німецького посольства в Москві. Він може відмовитися від участі в саміті щодо війни в Україні, запланованому на понеділок. Тим часом, у Держдумі можуть прозвучати вимоги вжити заходів проти німецьких ЗМІ й діячів культури, які нібито "впливають" на російську політку. Але, на думку видання, такий крах російсько-німецьких відносин теж малоймовірний. Адже ні Німеччина, ні Росія не зацікавлені в такій ескалації.

Читайте такожWashington Post: Вбивство ворога Кремля в Берліні піднімає незручні питання

Третій сценарій говорить, що ескалація буде, але дуже стриманою. Росія спочатку багатозначно пригрозить наслідками. Кремль вишле двох німецьких дипломатів і на цьому все. За кілька днів до "нормандської зустрічі" Путін не захоче зривати відносини з Берліном. Адже він сподівається на потепління з ЄС і зняття санкцій, якщо переговори про Донбас просунуться вперед. Німецька сторона в середньостроковій перспективі теж відмовиться від різких кроків. Зрештою, вбивство чеченця в Берліні не таке, як замах на Скрипаля. На німецькій території ніхто хімічну зброю не застосовував. Макрон, здається, хоче укласти мирову угоду з Росією щодо України. І німецькі дипломати навряд чи захочуть ризикувати такою перспективою. На це, здається, і сподівається Путін. Тож вірогідність такого сценарію висока.