Дональд Трамп, Владимир Путин / Reuters

Коли йдеться про Дональда Трампа й Росію, все стане пов’язаним. Це найважливіший урок, який можна винести з двох великих вчорашніх подій на Капітолійському пагорбі. Перша з них - слухання в Комітеті з питань юстиції Палати представників щодо імпічменту президента США, а друга – звіт про походження розслідування ФБР щодо зв’язку між виборчою командою Трампа й урядом Росії.

Читайте такожІмпічмент Трампа: демократи збираються висунути два звинувачення проти президента США

Перша подія стосується виборів 2016 року, а друга – виборів 2020-го, - пише New York Times. Обидві вони розповідають різні версії однієї історії: Трамп залежить від російського втручання для вручення йому президенства і вітає таке втручання. Це було й так погано з його боку в 2016 році, коли він відкрито закликав Росію зламати електронну пошту свого опонента. І росіяни це спробували зробити того ж дня. Але тоді він був лише кандидатом. Тепер, коли Трамп президент, у нього в руках є велика влада, щоб досягти того ж результату.

Відео дня

Це саме те зловживання владою, яке тривожило батьків-засновників США, коли вони створили можливість провести імпічмент. І саме через це демократи в Палаті представників просувають процедуру зараз з такою терміновістю. Вони намагаються подбати, щоб вибори в 2020 році, до яких лишилося менше року, не були корумповані президентом США, який діє в змові з іноземною силою.

«Цілісність наступних виборів поставлено на кін. Ніщо не може бути більш нагальним», - сказав голова Комітету з питань юстиції конгресмен Джері Надлер.

Читайте такожPolitico: Трамп тепер запевняє, що просив у Зеленського допомогти США

В понеділок вранці юристи демократів у комітетах з питань юстиції й розвідки представили найбільш чітку й всеосяжну розповідь про те, як Трамп впродовж місяця намагався «витрусити» з лідера України Володимира Зеленського політичну вигоду для себе. Вони в дрібних деталях пояснили, як американський президент заблокував зустріч з українським колегою в Білому домі, а також сотні мільйонів доларів критично важливої військової допомоги для армії України, яку виділив Конгрес. Все заради того, щоб українська сторона оголосила про початок двох розслідувань: одне проти політичного опонента Трампа Джо Байдена і його сина, а друге проти самої України через її нібито втручання у американські вибори в 2016 році.

Кому б це пішло на користь? Трампу, який вірить, що Байден становить загрозу для його амбіцій залишитися на посаді президента на другий термін, і Володимиру Путіну, який роками намагався перекласти на Україну вину за втручання у вибори в США. Президент Росії не зміг обдурити серйозних людей, таких як ті, що працюють в розвідувальних управліннях США. Останні чітко визначили, що саме російський уряд відповідальний за вплив на виборчий процес, щоб допомогти Трампу. Але Путіну вдалося обдурити республіканців у Конгресі, які дозволили втягнути себе й своїх чиновників у завзяте повторювання російської пропаганди у американській пресі.