Ілюстрація / REUTERS

Державний департамент США у вівторок заявив, що не вважає масові вбивства і депортацію вірмен Османською імперією у першій половині ХХ століття геноцидом всупереч рішенню Конгресу США.

Про це повідомляє Європейська правда з посиланням на The Hill.

Речниця Держдепартаменту заявила, що адміністрація Дональда Трампа продовжує розглядати події як "одне із найгірших масових звірств".

Відео дня

"Позиція адміністрації не змінилася. Наші погляди відображені у заяві президента з цього питання в квітні минулого року", - зазначила речниця Держдепу Морган Ортагус.

Читайте такожЕрдоган назвав "ганебним кроком" визнання палатою представників США геноциду вірмен

У своїй заяві до Всесвітнього дня пам'яті вірмен 24 квітня Дональд Трамп визнав, що починаючи з 1915 року понад 1,5 мільйона вірмен були "депортовані, вбиті або відправлені на смерть" за Османської імперії. Проте Трамп не назвав події геноцидом.

Минулого тижня Сенат США одноголосно прийняв резолюцію про визнання геноциду вірмен офіційною політикою США. У жовтні резолюцію про офіційне визнання геноцидом масового вбивства вірмен у Османській імперії на початку XX століття більшістю голосів ухвалила Палата представників.

Туреччина висловилася проти того, щоб влада США називала події геноцидом. Анкара стверджує, що події початку ХХ століття є спірними й науковці не дійшли щодо них консенсусу.

Міністерство закордонних справ Туреччини викликало посла США, щоб висловити свій гнів з приводу голосування, звинувативши США в політизації історії.