Ілюстрація \ REUTERS

Наступником вбитого Касема Сулеймані на посаді командира спецпідрозділу "Аль-Кудс" іранського Корпусу вартових ісламської революції став бригадний генерал Ісмаїл Каані.

Читайте такожПомпео кілька місяців вмовляв Трампа вбити Сулеймані - ЗМІ

Верховний лідер Ірану аятолла Хаменеї, якому безпосередньо підпорядковується Корпус вартових, оголошуючи про те, що "Аль-Кудс" очолить Каані, назвав його одним з найбільш видатних командирів на службі Ірану. "Аль-Кудс" при ньому буде таким же, як при Сулеймані, заявив аятолла, передає Бі-бі-сі.

Відео дня

"Всі ми - діти війни. Ми товариші на полі бою, і ми стали друзями в бою", - описував Каані свої відносини з Сулеймані. Каані довгий час залишався в тіні - лише зрідка згадки про нього потрапляли в західні та іранські ЗМІ.

Він народився у 1957 році на північному сході Ірану в місті Мешхед. Він вступив у ряди Корпусу вартових Ісламської революції через рік після революції 1979 року, яка поклала край режиму шаха. Як і Сулеймані, він брав участь у придушенні курдського повстання в Ірані, яке спалахнуло після падіння шаха.

Потім послідувала участь в ірано-іракській війні, жертвами якої став мільйон осіб, багато з яких були легкоозброєними бійцями Корпусу вартових, що йшли в атаку на іракські позиції. Але не Каані - він був командиром.

Добровольці бачили, що "всі вони гинуть, але коли ми наказували їм йти, вони не вагалися", - згадував пізніше Каані.

Він пережив війну і вступив у нещодавно створений "Аль-Кудс", де працював з Сулеймані і очолював контррозвідувальні операції Корпусу вартових Ісламської революції. Як пише Times of Israel, західні аналітики вважають, що Сулеймані в основному займався напрямком на захід від Ірану, тоді як Каані відповідав за східний напрямок, наприклад, Афганістан і Пакистан. Іранські державні ЗМІ, проте, ніяк не проливали світло на його діяльність.

Якщо Тегеран дійсно відповість на вбивство Сулеймані так, як він погрожує, саме Каані буде координувати цю відповідь, пише Financial Times.

Проте, продовжує видання, поки неочевидно, чи зможе Каані набути усередині Ірану стільки ж впливу, скільки було у його попередника. Президент країни Хасан Роухані сказав, що замінити Сулеймані "неможливо, тому що він був не просто полководцем, здатним проводити великі операції, але також був талановитим політиком і стратегом".

У 2012 році мінфін США ввів санкції проти Каані, поклавши на нього відповідальність за фінансування іранських проксі. Зокрема згадувався перехоплений в порту нігерійського Лагоса вантаж зброї. Іранський відправник вантажу зазначив тоді, що в 13 морських контейнерах знаходиться скловата і кам'яні плити. Але коли контейнери були розкриті представниками влади, там виявилися ракети "Катюша", патрони для автоматів і інша зброя.

В тому ж 2012 році Каані розкритикувала тодішній представник Держдепу США Вікторія Нуланд за його висловлювання про те, що присутність іранських сил у Сирії дозволяє стримувати масштаби конфлікту. "Заступник командувача "Аль-Кудс" каже, що вони пишаються тим, що навчають і допомагають силам Башара Асада - і подивіться, до чого це призвело", - говорила вона.

У 2015 році Каані побічно визнав, що Іран поставляє ракети та інше озброєння в Палестинську автономію для боротьби з Ізраїлем. "США і Ізраїль занадто малі, щоб змагатися у військовій могутності з Іраном. Ця сила проявляє себе разом з пригнобленим народом Палестинської автономії і Гази у вигляді ракет та іншої зброї", - сказав він.