Ілюстрація REUTERS

В епіцентрі саги про імпічмент, яка в середу закінчилася виправданням Дональда Трампа, було замороження військової допомоги США для України на 391 мільйонів доларів за наказом президента.

Але цей пакет підтримки, який у вересні розблокували, був не єдиною передачею американської зброї для охопленої війною країни, яку не доставили вчасно, - пише Buzzfeed. Кілька прямих комерційних продажів зброї й набоїв для України одночасно зіштовхнулися з серйозними затримками. І, як з’ясувало видання, вони лишаються замороженими вже кілька місяців з загадкових причин. Тепер, після тривалого очікування й сплати десятків мільйонів доларів, Київ хоче повернути свої гроші.

Читайте такожLos Angeles Times: Солдати України гинули в бою, поки Трамп затримував допомогу США

Відео дня

Видання пише, що адміністрація Трампа наразі стримує щонайменше шість комерційних замовлень на поставку зброї й набоїв від американських компаній для України. Загальна вартість цих замовлень складає 30 мільйонів доларів, про що виданню розповіли українські чиновники й колишні американські чиновники, які напряму знають про ситуацію. Всі чотири співрозмовника Buzzfeed сказали, що п’ять поставок від компаній в США затримуються вже рік, а ще одна – більше року. Чиновники розповіли, що не змогли добитися від адміністрації Трампа відповідей, чому угоди, які зазвичай схвалюються за два місяці й повинні отримати ліцензію від Держдепартаменту, досі не були затверджені.

«Для українців, напевне, буде мудрим пошукати інші джерела купівлі зброї й набоїв», - сказав чиновник США, який запитував Білий дім і Держдепартамент про проблему. На свої запити він отримав лише нечітку відповідь про те, що продажі досі «оцінюються», хоча українська сторона вже заплатила за зброю.

Читайте такожCNN: Пентагон готував партію Javelin для України, коли Трамп раптом заблокував допомогу

Посольство США в Києві, Держдепартамент і Білий дім відмовилися коментувати ситуацію, так само як і «Укроборонпром». Два українських чиновника сказали Buzzfeed, що затримка, вірогідно, пов’язана зі спробою Китаю купити українську стратегічну авіаційну компанію. США добивалися зриву цієї угоди. Тож  можливо, що Київ опинився в епіцентрі протистояння між Пекіном і Вашингтоном.