Після зіткнення з автомобілем ідола рознесло на шматки \ Було u Henua

Мер острова Пасхи закликав до обмеження дорожнього руху після того, як в одну зі знаменитих священних статуй врізався пікап.

Читайте такожТворці голів на острові Пасхи могли вірити, що скульптури покращують врожай

За словами Педро Едмундса Паоа, аварія завдала статуї незмірної шкоди. Також була зруйнована платформа, на якій стояла статуя, передає Бі-бі-сі. Затримано мешканця острова, йому висунуті звинувачення у псуванні національного пам'ятника, повідомляють місцеві ЗМІ.

Відео дня

Статуї вирізали з каменю стародавні рапануйці - корінний народ, який досі населяє острів Пасхи. Вважається, що статуї втілюють духів визначних предків своїх творців, а недавнє дослідження також показало, що саме виробництво статуй робило землю більш родючою, оскільки під час будівельних робіт грунт постійно здобрювався фрагментами базальтової породи.

В даний час на острові, який знаходиться в Тихому океані в 3,5 тис. км від Чилі, приблизно 1000 статуй. Вони відомі як моаї і приваблюють сюди 12 тис. туристів щомісяця.

"Всі були проти встановлення особливих правил дорожнього руху поблизу священних місць - але ми, місцева рада, пояснювали, яка небезпека існує", - розповів мер Едмундс Паоа місцевій газеті El Mercurio. "Ми прекрасно знали, чим загрожує зростання кількості туристів та жителів на острові. Нас не послухали, і ось результат", - поскаржився він.

На острові Пасхи стоїть майже 1000 кам'яних статуй \ Було u Henua

Спільнота рапануйців опублікувала в "Фейсбуці" пост з фотографіями місця аварії і закликом захистити культурну спадщину острова. "Це не просто археологічний пам'ятник, це священний елемент живої культури, фундаментальний для світогляду рапануйців".

На острові Пасхи стоїть майже 1000 кам'яних статуй. Найбільша з них важить 74 тонни і досягає 10 м у висоту. Рапануйці створили ці статуї в період між 1400 і 1650 роками і встановили їх кругом по периметру острова, обличчям до його центру.

Ідоли знамениті глибоко посадженими очима і довгими вухами, а на деяких з них - головні убори з каменю декількох тонів.

Для рапануийців кожна статуя уособлює дух конкретного предка. Одна з них, відома як Хоа Хакананайя, знаходиться в Британському музеї - в 1860 році капітан британського судна привіз її королеві Вікторії.

Подивитися на велетнів приїжджає 12 тис. туристів щомісяця \ Було u Henua

У 2018 році уряд Чилі і представники острова вимагали повернути статую, але мер Паоа згодом заявив, що статуї краще залишитися в Британському музеї, оскільки у острова немає коштів і технологій для її зберігання.