biz.censor.net.ua

Коли конгресмени від Республіканської партії минулого тижня несподівано скасували допит колишнього чиновника з України в рамках розслідування проти компанії, на яку працював син Джо Байдена, вони пояснили, що це потрібно для проведення додаткових брифінгів.

Але редактор українського журналу розповів CNN, що свідок республіканців Андрій Теліженко пропонував йому гроші за лобістську роботу серед сенаторів США від імені проросійських телеканалів. Колишній український дипломат Теліженко - союзник особистого адвоката президента США Руді Джуліані. Він енергійно підтримував вже спростовану теорію про те, що нібито саме Україна, а не Росія, втручалася у американські вибори в 2016 році. Теліженко також підтримував твердження республіканців про те, що суперник Дональда Трампа на цьогорічних виборів демократ Джо Байден добився закриття розслідування проти української газової компанії Burisma, коли в її раді директорів працював його син Гантер. Байден неодноразово заперечував, що хоч щось порушив.

Читайте такожNew York Times: Свідка республіканців з України у справі проти Байдена запідозрили в поширенні брехні Росії

Відео дня

Комітет Сенату з внутрішньої безпеки й урядових справ відкликав запланований допит Теліженка минулого тижня на тлі заяв демократів про те, що розслідування спеціально організоване, щоб нашкодити президентській кампанії Байдена. У ФБР також засумнівалися в надійності свідка. Сам Теліженко каже, що став жертвою брудної кампанії. В коментарі CNN він запевнив, що не був "російським агентом".

У свою чергу, підвищуючи сумніви в надійності українського екс-чиновника, Владислав Давідзон, який керує журналом Odessa Review, сказав CNN, що Теліженко пропонував йому 5 тисяч доларів у 2018 році. За ці гроші він повинен був домовитися з помітними республіканцями, щоб вони виступили проти зусиль Києва скоротити вплив двох телеканалів. CNN отримав повідомлення з приватної переписки між ними. В повідомленнях йшлося про опір спробам українських депутатів обмежити діяльність телеканалів "112" і News One через те, що вони транслювали пропаганду Росії в роки після російської анексії Криму в 2014 році.

CNN пише, що в жовтні 2018 року, коли українські депутати підтримали рішення про санкції проти телеканалів, Теліженко написав Девідзону: "Таке питання: у тебе чи твого батька є контакти серед сенаторів США? Мені потрібна послуга, за яку я можу заплатити до 5 тисяч доларів".

Читайте такожWashington Post: Байдену доведеться говорити про Україну

35-річний Владислав Давідзон - син впливового власника російськомовних ЗМІ в США Георгія Давідзона. New York Times в 2012 році назвав його "творцем королів маленької Росії". Висловивши занепокоєння, що українське рішення Верховної Ради може призвести до закриття каналів, Теліженко потім написав: "Моє питання в тому, чи можливо отримати офіційний коментар на сайті сенаторів (Ранда Пола, Ліндсі Грема наприклад) наступного тижня про ситуацію з цензурою в Україні? Це дуже важливо для мене і потрібно це зробити швидко".

Давідзон відповів: "Ok. У мене є трохи часу. Але я не впевнений, що можу зробити". В інтерв'ю CNN від сказав, що вважав пропозицію Теліженка "неправильною". Тож ніколи не зв'язувався ні з Гремом, ні з жодним іншим американським сенатором. В телефонній розмові Теліженко підтвердив CNN, що контактував з певною групою людей включно з Давідзоном в інтересах "112" і "News One". Але запевнив, що це було зроблено виключно з власної ініціативи. І гроші, які він пропонував за послуги, були його власні.