Трамп і республіканці зберігають давно дискредитовану теорію змови про українське втручання / фото УНІАН

З наближенням початку розгляду імпічменту президента Дональда Трампа в Сенаті деякі його республіканські союзники продовжують просувати дискредитовану теорію про те, що Україна нібито втручалася у американські вибори в 2016 році. Мовляв, Київ добивався, щоб Трамп не переміг.

Твердження, яке не підтверджують розвідувальні агенції США, тим не менше знайшло підтримку президента, який відмовляється визнавати реальність про втручання Росії і намагається показати, що в нього були причини з підозрою ставитися до України, коли він минулого року заблокував американську військову допомогу для неї. Про це пише Associated Press. Як наслідок факти справи про імпічмент стали розмитими для багатьох американців ще до того, як почався розгляд питання.

Читайте такожТрамп знову поскаржився на "українське втручання" у вибори в США

Відео дня

«Абсолютною жертвою стала демократія, стабільність нашої країни», - сказала експерт з питань дезінформації аналітичного центру Wilson Center Ніна Янкович.

Associated Press пише, що сама ідея про українське втручання пустило коріння ще під час передвиборчої кампанії Трампа. Спочатку її розповсюджували в інтернеті, потім її посилив президент Росії Володимир Путін, а вже потім деякі обрані американські чиновники зробили цю вигадку «своєю правдою».

Тоді, коли американські служби збирали докази, що Росія зламала сервери Демократичної партії в 2016 році, колишній голова виборчого штабу Трампа Пол Манафорт допустив, що атаку насправді могла влаштувати Україна. Про це ФБР розповів його заступник Рік Гейтс. У вересні того року довірена особа Трампа Роджер Стоун написав у Twitter: «Єдине втручання у вибори США проводять друзі Гілларі в Україні», - маючи на увазі тогочасного кандидата в президенти від демократів Гілларі Клінтон.

Читайте такожForeign Policy: Росія спотворила реальність в Україні й може зробити це в США

Але директор ФБР, якого призначив Трамп, відкинув ці звинувачення. Розвідувальні служби США натомість наголошують, що саме Росія втручалася в процес, намагаючись допомоги Трампу. А спеціальний прокурор Роберт Мюллер висунув звинувачення проти 25 росіян за хакерську атаку на сервери демократів й організацію прихованої кампанії в соціальних мережах з метою змінити громадську думку. Однак, всупереч всім доказам, українська теорія змови лишається у грі завдяки її природі, яка дозволяла їй роками змінювати форму.

Приміром, повідомлення Стоуна за 2016 рік мало на увазі прихований тип «втручання», зосереджений навколо чиновників Україні, які нібито підтримували Клінтон, а не Трампа. Йшлося про статтю Financial Times, в якій описувалися зусилля колишнього українського депутата Сергія Лещенка. Він викрив платежі з «чорної бухгалтерії» колишнього проросійського президента України, які отримував також Манафорт. Лещенко стверджує, що його зусилля не можна вважати втручанням. Однак, деякі республіканські конгресмени посилалися на статтю в Financial Times, щоб підтвердити свою історію про українське втручання.

«Я вважаю, що і Росія, й Україна втручалися у вибори в 2016 році», - сказав сенатор-республіканець Джон Кеннеді.

В лютому 2017 року Путін публічно заявив, що весь український уряд нібито підтримував Клінтон. А тепер йому «потрібно покращувати відносини» з новою адміністрацією Трампа. До квітня того ж року Трамп вже сам почав просувати цю теорію, стверджуючи в інтерв’ю AP, що компанія CrowdStrike, яка відстежила російських хакерів, нібито має міцні зв’язки з Україною.

«Я чув, що компанія належить дуже багатому українцю. Ось що я чув. Чому вони не дозволяють ФБР перевірити сервер?» - говорив Трамп.

Читайте такожNew York Times: У Трампа всі дороги ведуть в Москву

Насправді ж CrowdStrike – компанія з Каліфорнії. Її заснували громадяни США: Джордж Курц і Дмитро Алперович. Останній народився в Росії й живе в США. І ФБР не потрібно фізично вилучати сервери Демократичної партії, щоб підтвердити висновки CrowdStrike. Адже компанія передала ФБР всі дані. Але Трамп озвучив свої підозри щодо серверів просто новообраному президенту України Володимиру Зеленському під час горезвісної телефонної розмови 25 липня минулого року. Саме після неї почалася процедура про імпічмент.

З наближенням розгляду справи в Сенаті Трамп почав тиснути на членів верхньої палати Конгресу від Республіканської партії, щоб вони підтримували його. Він попросив свого особистого адвоката Руді Джуліані провести для них брифінг про свою поїздку в Європу, де він шукав свідків й документи.

Читайте такожWashington Post: Путін міг вплинути на погляди Трампа на Україну

Експерт з питань Росії Фіона Хілл, яка працювала в Білому домі, сказала Конгресу в листопаді, що політичні лідери, поширюючи вигадки про Україну, поляризують США. Тим самим вони роблять країну ціллю для кампаній з поширення дезінформації іноземних гравців, таких як Росія.

«Ці вигадки шкідливі, навіть якщо їх поширюють суто для внутрішніх політичних цілей», - сказала Хілл.