Європейський Союз запровадив «Східне партнерство» через свою неготовність до розширення.

Про це УНІАН заявив генеральний директор Міжнародного інституту Політичної експертизи (Москва) Євген МІНЧЕНКО.

«Суть «Східного партнерства» дуже проста – ЄС не готовий до подальшого розширення, оскільки не має ресурсів для цього. В той же час ЄС зацікавлений в тому, щоб цілий ряд країн утримувати в зоні свого впливу і тяжіння», - сказав Є.МІНЧЕНКО, додавши, що саме в цьому полягає функція «Східного партнерства».

Відео дня

За його словами, ця ініціатива дозволить ЄС не порушувати питання про членство країн-партнерів і взаємодіяти з цими країнами, але на вигідних для Брюсселя умовах.

«Це коштує не дорого, звучить добре з погляду піару для керівників цих країн. Керівники цих країн зможуть використовувати цю ініціативу для демонстрації своїм виборцям успіхів на шляху євроінтеграції», - сказав він.

Є.МІНЧЕНКО переконаний, що будь-яких великих перспектив від цієї програми чекати не варто.

«Думаю, що через 1,5-2 роки ЄС зіткнеться з незадоволеністю серед керівництва країн, які беруть участь в цій програмі. В першу чергу, це стосується тих країн, які реально претендують на входження до ЄС, а саме Україна», - сказав Є.МІНЧЕНКО.

Водночас він вважає, що побоювання Росії дуже переоцінені, оскільки під цією ініціативою немає серйозної економічної бази.

Він додав, що з іншого боку, побоювання пов`язані з тим, що лінія «Східного партнерства» заважатиме реальній економічній взаємодії РФ з країнами, які беруть в ній участь.

«Ці розпливчаті обіцянки ЄС на певному етапі можуть перекреслити реальні економічні вигоди від проектів спільно з РФ», - сказав він.

Як відомо, до програму ЄС "Східне партнерство", прийнятої за ініціативою Польщі та Швеції, і затвердженої 27 країнами ЄС в грудні 2008 року на саміті в Брюсселі, входять Азербайджан, Білорусь, Україна, Вірменія, Молдова та Грузія.

Метою програми є приведення вказаних країн у відповідність зі стандартами ЄС без прийняття до складу організації. Програма передбачає тісніше партнерство цих країн з ЄС в економічній та політичній сферах.