СШАПалата представників конгресу США схвалила законопроект щодо протидії створенню "газової ОПЕК". Законопроект прийнятий більшістю в дві третини голосів присутніх на засіданні без проведення електронного голосування.

"Духовний лідер Ірану аятолла Хаменеї 29 січня 2007 року виступив з пропозицією про те, щоб Росія та Іран співробітничали в створенні картелю з природного газу, який дістав найменування "газова ОПЕК", а "президент Росії Володимир Путін висловив значний інтерес до формування картелю такого типу", йдеться в документі.

Президент Венесуели Уго Чавес не тільки "рішуче підтримав пропонований картель", а й запропонував створити подібну організацію в Західній півкулі, вказує законопроект.

Відео дня

Іранські офіційні особи чітко заявили про свою зацікавленість використовувати "газову ОПЕК" як інструмент для політичних цілей. "Росія неодноразово демонструвала свою готовність скористатися роллю постачальника нафти і газу для вчинення політичного тиску на інші країни, такі як Грузія, Україна, Білорусія та ін.", - наголошується в законопроекті.

"Офіційні особи НАТО виступили із застереженням щодо небезпеки зростання залежності Європи від російської енергії і щодо можливості того, що альтернативні постачальники, такі як Алжир, почнуть співпрацювати з Росією", - записано в документі.

"Створення міжнародного картелю з природному газу, аналогічного до ОПЕК, створило б значну загрозу для цін і постачання енергії, для економіки США і всього світу, а також для їх безпеки", - наголошується в законопроекті.

"Сполучені Штати повинні чітко заявити урядам провідних країн-експортерів природного газу, що США розглядають зусилля із створення картелю або іншого механізму задля маніпулювання постачанням природного газу на світовому ринку в цілях встановлення довільних і неринкових цін або як інструмент політичного тиску як недружній крок, який загрожує безпеці США та світу в цілому", - наголошується в документі.

США повинні виробити спільну стратегію із союзниками і всіма країнами-імпортерами природного газу, а також з країнами-експортерами, що співробітничають, щоб не допустити створення картелю або іншого механізму такого типу, йдеться в законопроекті.

Законопроект внесений до конгресу у формі резолюції з висловленням "думки палати представників", і тому не має обов`язкової юридичної сили для президента США і американського уряду.

Відомо також, що російські офіційні особи заперечують проти подібного трактування питання. "Росія ніколи не виступала з ініціативою створення "газового ОПЕК", ми говорили про те, що необхідно створити механізм координації дій виробників газу, і уникали аналогії з ОПЕК", - заявив помічник президента Росії Ігор Шувалов 31 травня на прес-конференції в РІА "Новости".