Білорусь новини - стало відомо, коли Європа припинить називати Лукашенка президентом / Фото: REUTERS

Захід остаточно відмовить Олександру Лукашенку у статусі президента Білорусі 5 листопада – в рамках введених обмежень на Мінськ через силовий розгін протестів і фальсифікацію виборів 9 серпня.

Про це повідомляє Reuters з посиланням на заяву Європарламенту.

«ЄС потребує нового підходу до Білорусі, який полягатиме у припиненні будь-якого співробітництва з режимом Лукашенка», – відповів литовський євродепутат Петрас Аустревічюс.

Читайте такожТрамп, Путін і Лукашенко отримали Шнобелівські премії через пандемію

Хоч голосування у Європарламенті не є юридично обов’язковим, воно має політичну вагу та може впливати на інвестиції ЄС або спонукати фінансово підтримати опонентів чинного глави держави.

«Коли 5 листопада спливе термін повноважень чинного авторитарного лідера Олександра Лукашенка, парламент перестане визнавати його президентом країни», – цитує агентство відповідну заяву ЄП.

Нові рішення щодо білоруських чиновників та особисто Лукашенка були ухвалені Європарламентом 17 вересня. У четвер за резолюцію щодо невизнання білоруського глави президентом і з закликом негайного введення проти окремих чиновників республіки санкцій проголосували 574 депутати.

З-поміж іншого, Координаційну раду Світлани Тихановської визнали тимчасовим представницьким органом білоруського народу.

На тлі загрози нових обмежень Лукашенко заявив про закриття кордону країни з Україною, Польщею і Литвою. При цьому вплив Кремля на Мінськ помітно посилюється.

Що відбувається в Білорусі: Хроніка протестів

  • 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори. Згідно з офіційними даними ЦВК, Лукашенко набрав 80,1% голосів виборців, його основний опонент Тихановська - 10,1%, інших трьох кандидатів підтримали менш як 2%.
  • Тисячі жителів Білорусі, незгодних з підсумками виборів, вийшли на акції протесту, відбулися зіткнення з силовиками. У перші дні учасників акцій жорстоко розігнав міліцейський спецназ, тисячі людей затримали, багатьох з них під час затримання і в СІЗО сильно били. Сотні людей постраждали, офіційно відомо про трьох загиблих протестувальників.
  • Європейський Союз не визнав результатів виборів президента Білорусі.
  • 16 серпня в Мінську відбувся наймасштабніший в історії Білорусі Марш за свободу. На вулиці вийшли сотні тисяч людей. Масштабні акції у вихідні дні стали своєрідною традицією.
  • 17 серпня підприємства по всій Білорусі почали страйки. Чинний президент Лукашенко перед працівниками МКЗТ заявив: "поки ви мене не вб'єте, інших виборів не буде".
  • Білоруська опозиція створила Координаційну раду, мета якої - забезпечити транзит влади. Міністр оборони Білорусі Віктор Хренін заявив, що може залучити армію для розгону протестувальників.
  • В ЄС почали готувати санкції проти білоруських чиновників. Латвія, Литва та Естонія вже заборонили в'їзд 30 громадянам Білорусі. Серед них - президент країни Олександр Лукашенко.
  • 13 вересня під час масових акцій по всій Білорусі силовики знову жорстоко затримували протестувальників. Силу застосовували навіть до жінок.