Ілюстрація / REUTERS

Експерти нещодавно проголосили "кінець" британської національної винятковості або про "викриття" цього міфу. Британцям важко бачити свою унікальну героїчність на тлі незграбної відповіді на пандемію й проблем через Brexit. В цей же час, їм буквально доводиться "запаковувати" пам'ятники своїм національним ідолам, щоб врятувати їх від нівечення.

Читайте такожWashington Post: Війна проти України стає надто великим тягарем для Росії

Інші оглядачі схожим чином оголосили про кінець шведської національної винятковості, тому що неортодоксальний епідеміологічний підхід до COVID-19 провалився. Але віра Швеції у свій особливий статус, вочевидь, випарувалася набагато раніше й з багатьох інших причин, - пише Bloomerg.

Відео дня

І кожного разу, коли один коментатор проголошує кінець національної винятковості якогось народу, одразу ж з'являється інший, який наголошує на її існуванні.

"Здається, це залізний закон історії: кожна держава в якийсь момент стверджує свою вищість над іншими або в свою наділеність спеціальною метою. Винятковість, за іронією, універсальна", - йдеться в статті.

Коли губернатор колонії Массачусетської затоки Джон Вінтроп говорив про "місто на схилі" в 1630 році, він мав на увазі невеличку групу пуританів. Але до моменту, коли президент Рональд Рейган в 1980 році перетворив цю фразу в "блискуче місто на схилі", американці вже засвоїли суть. Їхня країна була не просто супердержавою, а й найбільш доброчесною країною світу з моральною перевагою над іншими, наділена особливою історичною роллю. Ця ідеологія перетекла в партійну політику. В 2016 році Гілларі Клінтон прийняла американську винятковість, як спосіб атакувати свого опонента Дональда Трампа, який, на її думку, чомусь не вірив у це. Вона мала рацію, коли вказала на те, як у відповідь на фразу про те, що Володимир Путін - "вбивця", Трамп, будучи вже президентом, лише знизав плечами: "Гадаєте, наша країна така вже безневинна?".

Читайте такожRFERL: У школах Росії встановлять систему відео-нагляду "Орвелл"

Німеччина зіграла в цю гру раніше. Два століття тому, до появи держави з такою назвою, філософи романтичної доби, такі як Йоган Готтфрід Гердер і Йоган Готтліб Фіхте знайшли німецьку винятковість в унікальній "душі народу". Ці ідеї призвели до підйому націоналізму в Європі.

Впродовж 19 століття ця винятковість переросла у переконання, що німецька "культура" з її глибиною переважала над англо-французькою "цивілізацією". Останній термін німецькі письменники використовували в принизливому тоні. "Земля ж поетів і мислителів" за визначенням була іншою. Вона однаково була віддалена від Заходу і Сходу і мала свій "особливий шлях", який веде до чогось вищого за монархію, аристократію чи демократію. Після Першої світової війни ця ідея переросла в расистську винятковість - в нацизм, який дав поштовх Другій світовій війні.

"Серед усіх ідей про винятковість одна особливо нагадує німецьку версію за 19 століття. Росія вже давно вважає себе "третім Римом" після імперії цезарів й православної Візантії, чию роль "свята Русь" нібито перебрала на себе. Як і німці в минулому, росіяни переконані, що їхня культура і "душа" значно глибші, ніж у Заходу", - йдеться в статті.

Читайте такожAtlantic Council: Війна на Донбасі - це умисна політика Росії, від якої вона не відмовиться

Як визначено в працях російських авторів, таких як Олександр Дугін, російська винятковість полягає покликанні правити "Євразією", націленою проти Заходу. Путін розділяє ці погляди.

Японія теж користь вважала себе особливою, аж поки не зазнала поразки у Другій світовій війні. Певною мірою вона досі себе такою бачить в інтелектуальній традиції Ніхондзірон, заснованій на японській унікальності. Сусідній Китай називає себе "середнім королівством" теж завжди сповідував "китайський шлях".

Проблема в тому, що національна винятковість завжди призводить до чогось поганого. По-перше, до лицемірства. Як, наприклад, США чи Велика Британія можуть претендувати на моральну вищість, коли перший корабель з африканськими рабами прибув в Америку того ж 1619 році, коли інше англійське судно доставило на континент пілігримів у їхнє "місто на схилі"? Що б кожна з цих країн сказала, якби антирасистські заворушення, які тривали на їхніх вулицях впродовж останніх тижнів, спалахнули, наприклад, в Китаї чи Ірані? Винятковість вимагає редагування минулого країни, а отже брехні.

Читайте такожNew York Times: Росія чіпляється за вбивство Флойда як за доказ лицемірства США

Вона також призводить до появи подвійних стандартів. У найгірших випадках, таких, які пережила Німеччина і Японія минулого століття, національна винятковість може мутувати в жорстокий етноцентризм. А він став причиною звірств, трагедії й руїни. Саме тому слово "sonderweg" ("особливий шлях") набуло абсолютно негативного значення в серед істориків післявоєнної Німеччини. Воно асоціюється з оманою, яка призвела до Голокосту.