Байден сам не розуміє, як виглядає перемога України / колаж УНІАН, фото facebook.com/JointForcesCommandAFU, president.gov.ua

Чинний президент США Джо Байден в значній мірі теж несе відповідальність за гостру нестачу зброї у ЗСУ, яка просто зараз позначається на ситуації у війні. Про це пише аналітик Центру стратегічних і міжнародних досліджень (США) Еліот Коен у публікації для авторитетного суспільно-політичного журналу The Atlantic

Автор наголошує, що на початку третього року війни ситуація для України складається "не дуже добре": російські армії повільно просуваються вперед, а російські дрони і ракети нищать українську енергетику та іншу цивільну інфраструктуру. "Українці поступаються не тому, що не хочуть воювати, а тому, що їм не вистачає фугасів, необхідних для цього. Далі буде гірше", – йдеться у статті.

Зазначається, що "коаліція зловмисників" в особі Росії, Ірану, КНДР і Китаю працює все тісніше над тим, аби знищити Україну. І попри шалені втрати та нездатність налагодити виробництво сучасної бронетехніки, Росія вже відчула, що "хід битви змінюється на її користь".

Відео дня

Аналітик зазначає, що вирішальне значення для України має доля нової програми американської військової допомоги, яка застрягла в Конгресі. При цьому навіть самі республіканці визнають, що деякі їхні колеги зазнали впливу російської пропаганди.

"Сором і ганьба, які це означає, не можуть бути стерті. Це назавжди заплямує тих, хто не хоче надати допомогу, і це справедливо. Але адміністрація Байдена несе власну відповідальність за цю ситуацію, відповідальність, яка майже така ж важка", – йдеться у публікації.

Автор зауважує, що Байден не має свого бачення української перемоги і не намагається співпрацювати з Україною, щоб це бачення розробити. Також він не зумів пояснити американському народу, чому війна в Україні є настільки важливою для США.

"Обіцянки адміністрації бути з Україною скільки завгодно – марні. Вона неодноразово вагалася щодо поставок Україні сучасної зброї в необхідній кількості та з необхідною швидкістю, тим самим змарнувавши чудову можливість першого контрнаступу України влітку та восени 2022 року", – наголошує автор. 

У публікації також піддано критиці "прохолодну опозицію" Білого дому до української кампанії глибоких ударів по території Росії. 

Проблеми із західною допомогою Україні

Як писав УНІАН, головний дипломат ЄС Жозеп Боррель розкритикував Європу за небажання допомагати Україні. Він наголосив, що країни ЄС загалом мають 100 систем Patriot, але не спроможні виділити Україні хоча б кілька з них.

Також ми розповідали, що міністр закордонних справ Британії Девід Кемерон не зміг переконати Дональда Трампа розблокувати $60 млрд американської військової допомоги Україні. Під час візиту до США йому навіть не дозволили зустрітися зі спікером Палати представників Майком Джонсоном, який теоретично міг би поставити цей пакет на голосування.

Вас також можуть зацікавити новини: