На сьогоднішній день підтримка партнерів буде з Україною / фото ua.depositphotos.com

Військовий та політичний експерт Олександр Мусієнко пояснив, що офіційно підписаний 12 січня великий договір між Україною та Британією - це дуже важливий крок.

"Тому що ми формалізуємо на папері той стан, який є, де факто склався. Коли нас підтримують наші партнери, але зрозуміло, що ця підтримка - це виключно добра воля і бажання, які були зібрані в кулак. Зокрема, і за ініціативи Президента України Зеленського, який доклався до цього багато, і загалом української влади. І приклад, як надихнув український народ на боротьбу взагалі всіх європейців. Тому це важливий юридичний документ", - акцентував Мусієнко в ефірі загальнонаціонального телемарафону.

Експерт зауважив, що в ньому є три пункти, що в принципі передбачались пакетами гарантій безпеки, які мають діяти до вступу України до НАТО.

Відео дня

"Перше – це надання оборонної підтримки, тобто передача озброєння і боєприпасів. Друге – це створення виробництва спільно зброї, тобто оборонно-промисловий комплекс. Щиро сподіваюсь, що вслід за німецьким Rheinmetall, ми побачимо все ж таки прихід британської BAE Systems (належить до найбільших оборонних підприємств світу - УНІАН), дуже цього би хотілося. Також це спільний обмін технологіями. Третє - угода стосується сектору безпеки. Тобто обміну розвідданими, інформацією, підтримкою, тощо. Цей документ символізує те, що на сьогоднішній день підтримка партнерів буде з Україною", - підкреслив Мусієнко.

Він додав, що також цей документ передбачає зобов’язання Британії допомагати з підготовкою українських військовослужбовців на полігонах цієї країни.

"Це стосується артилеристів, морської піхоти і не тільки їх", - зазначив Мусієнко.

Експерт резюмував, що це основні моменти щодо підписаного великого договору між Україною та  Британією, про які можна вже зараз сказати.

Підписання договору між Україною і Британією - деталі

2 січня Україна та Сполучене Королівство Великої Британії і Північної Ірландії підписали історичну "Угоду про співробітництво у сфері безпеки" ("Agreement on Security Cooperation"). Це відбулось в рамках візиту прем'єр-міністра Великої Британії в Київ. Підпис під документом, який формалізує військову і невійськову співпрацю Британії та України на підтримку безпеки України, поставили президент України Володимир Зеленський і прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак.

Посол США в Україні Бріджит Брінк повідомила, що Сполучені Штати Америки мають намір підписати з Україною угоду про гарантії безпеки, аналогічну тій, яку сьогодні в Києві підписали з Великобританією. Зазначається, що відповідні переговори вже тривають. Білий дім вважає, що це дозволить запобігти новій агресії проти України в майбутньому.

Вас також можуть зацікавити новини: