Ілюстрація / REUTERS

Серед американських прапорів, бейсболок з написами "Зробимо Америку знову великою" і плакатів з гаслом "Свобода важлива" в руках учасників протестів проти карантину в Сакраменто, штат Каліфорнія, з'явилося ще одне гасло: "Ми не даємо згоду".

Якийсь час воно було популярним серед активістів, які виступали проти вакцин і безпідставно стверджували, що такі препарати викликають аутизм чи інші хвороби. В розпал пандемії COVID-19 ці активісти змішалися з тими, хто хоче відновлення роботи бізнесу попри всі застереження експертів у сфері охорони здоров'я, - пише TIME. За межами інтернету рух проти вакцин майже нічого не зробив, окрім організації нечисленних і дуже політизованих мітингів.

Читайте такожТрамп зізнався, що приймає ліки від малярії для профілактики COVID-19

Відео дня

Але в мережі відомі активісти на зразок Роберта Кеннеді-молодшого і Дела Бігтрі провели серйозну роботу, щоб посіяти сумніви у вакцині проти COVID-19. А її ж навіть не існує. Більше того, навряд чи вона з'явиться у найближчі місяці чи й навіть довше.

Але їхні зусилля, здається спрацювали. Приблизно кожен п'ятий американець вже зізнається, що не хоче отримати вакцину від коронавірусу. Про це свідчить опитування, проведене помічником професора політології в Державному університеті Оклагоми Меттом Мотта і Крістін Лунз Трухілло з Університету Міннесоти.

"Якби ми бачили це лише на рівні противників вакцин в мережі, які складають дуже невелику групу, але щоб це не перекладалося на суспільство, я б почувався трохи краще", - сказав Мотта.

"Але факт в тому, що приблизно кожен п'ятий американець говорить про відсутність бажання отримати вакцину від COVID-19. І це дуже тривожить мене", - додав вчений.

Читайте такожCNN: Розробка вакцини може провалитися, світу доведеться вчитися жити з коронавірусом

До цього часу електронна кампанія дезінформації щодо коронавірусу покладалася на техніки, до яких вдавався рух проти вакцин. Зокрема, чиновників у сфері охорони здоров'я намагалися дискредитувати, робилися спроби посилити недовіру до безпечності вакцин, а також поширити переконання, що вакцинація продиктована лише чиїмись фінансовими інтересами. Останнім часом в мережі поширювалися безпідставні твердження про голову Національного інституту алергії й інфекційних захворювань США доктора Ентоні Фаучі й філантропа і засновника Microsoft Білла Гейтса.

Інші матеріали хвалять людей, які вимагають зняти карантин або ставлять під сумнів "правду" про походження вірусу. Одним з помітних зразків став псевдо-документальний фільм "Пландемія", в якому без будь-яких доказів стверджувалося, що пандемія COVID-19 була організована глобальними елітами. Книга дискредитованого вченого, який з'являється у фільмі, тепер серед бестселерів на Amazon.

"Здається, відвертою метою авторів було зробити вірусний фільм для цифрових платформ", - сказав професор кафедри інженерного управління й системної інженерії Університету Джорджа Вашингтона Девід Бронятовський.

Читайте такожPolitico: Поява вакцини від коронавірусу стане ще більшим викликом

"Це водночас і підвищило охоплення відео, і підвищило враження, що воно має якийсь рівень легітимності через присутність на такій великій кількості ресурсів", - додав він.

Деякі чиновники США бояться, що іноземні вороги можуть генерувати чи посилювати дезінформацію про COVID-19 теж. Росія, наприклад, славиться тим, що підсилює "місцеві голоси, які просувають теорії змови". Про це сказала спеціальний представник і координатор Центру глобальної співпраці Держдепартаменту США Ліа Габріелл.

"Існує висока вірогідність, що російська дезінформаційна екосистема буде діяти, щоб підірвати довіру до вакцини проти коронавірусу, коли вона стане доступною", - додала вона, зауваживши, що Китай може зробити те ж саме.