МН17 - Росія покидає тристоронні консультації з Австралією та Нідерландами / REUTERS

Росія заявила про неможливість подальшої участі у тристоронніх консультаціях з Австралією та Нідерландами у справі про збитий у небі над Донбасом літак рейсу МН17 2014 року.

Про це йдеться у повідомленні МЗС РФ.

Читайте такожЄС ввів санкції проти Росії через отруєння Навального

Відео дня

На думку росіян, Нідерланди з «першого дня» дотримувалися версії причетності РФ до збиття пасажирського лайнера, а обидва розслідування «вийшли упередженими, поверховими та політизованими».

Провину за зрив консультацій Москва переклала на Гаагу, яка подала міждержавну скаргу проти РФ у Європейський суд з прав людини.

«Подібні недружні дії Нідерландів позбавляють сенсу продовжувати тристоронні консультації й нашу участь в них. Відповідальність за зрив, таким чином, повністю лежить на офіційній Гаазі», – йдеться у заяві МЗС.

Москва також зазначила, що продовжить контактувати з правоохоронними органами Нідерландів, проте в інших форматах.

Росія погодилася на консультації з Австралією та Нідерландами у 2018 році.

Країни сподівалися на допомогу російських правоохоронців у розслідуванні справи МН17, проте Кремль на поступки не йшов і повсякчас намагався просунути свій порядок денний, звинувачуючи у трагедії Україну, попри наявні у слідства докази провини найманців Росії й використання російського «Бука».

Авіакатастрофа МН17

  • Літак Boeing 777 авіакомпанії Malaysia Airlines, що летів з Амстердама в Куала-Лумпур, був збитий в небі над Донбасом 17 липня 2014 року. На борту перебували 298 осіб – 283 пасажири і 15 членів екіпажу (громадяни Нідерландів, Малайзії, Австралії, Індонезії, Великобританії, Німеччини, Бельгії, Філіппін, Канади та Нової Зеландії). Всі вони загинули. Ця катастрофа за кількістю загиблих стала найбільшою в історії авіації з 11 вересня 2001 року. На той час ділянку, де впав літак, контролювали проросійські бойовики.
  • Згідно з висновками міжнародної слідчої групи, рейс MH17 був збитий з комплексу "Бук". Після аварії літака його повернули в РФ. Слідчі уточнили, що "Бук" прибув на Донбас з Курської області РФ. У травні 2018 року Нідерланди та Австралія офіційно звинуватили Росію в катастрофі рейсу MH17. 
  • Нідерландська сторона 10 липня подала позов проти РФ до Європейського суду з прав людини. Індивідуальні скарги родичів загиблих у катастрофі та позов уряду країни об'єднали.
  • Україна та інші члени Спільної слідчої групи вимагають від РФ визнати свою відповідальність за трагедію.