Вірменія й Азербайджан добиваються допомоги Ірану / REUTERS

Вірменія добивається підтримки Ірану у тиску на Азербайджан. А Баку теж високо цінує дипломатичні кроки з боку Ісламської республіки.

Обидві сторони війни в Нагірному Карабасі переконані, що гаранти в особі Франції, Росії й США не роблять достатньо, щоб закінчити конфлікт на Півдні Кавказу. Тим часом, як пише Newsweek, бої не вщухають. І міністр закордонних справ Ірану Мохаммед Джавад Заріф запропонував своєму азербайджанському колезі Джейхуну Байрамову організувати тристоронні переговори за участі Тегерану, Москви і Анкари.

Читайте такожForeign Policy: Війна в Нагірному Карабасі - нічний кошмар для ІрануЦей механізм повинен доповнити вже запущений процес під керівництвом так званої "Мінської групи", до якої входять Франція Росія і США. В коментарі Newsweek посол Вірменії у Вашингтоні Варужан Нерсисян відповів на іранську пропозицію.

Відео дня

"Ми цінуємо іранський збалансований підхід і його зусилля в пошуку мирного рішення для конфлікту в Нагірному Карабасі, який триває з 1991 року. Іран - сусідня країна для Вірменії й Азербайджану. І він також розділяє кордон з Республікою Арцах", - сказав вірменський дипломат.

Самопроголошена "Республіка Арцах" - це сепаратистське утворення  в регіоні Нагірного Карабаху, населене здебільшого етнічними вірменами. Міжнародна спільнота вважає цю територію частиною Азербайджану, який намагається відновити собі контроль над нею. Баку користується підтримкою Туреччини - іншого сусіда з історично поганими відносинами з Вірменією. Єреван сподівається, що Тегеран допоможе зменшити тиск з боку Баку й Анкари.

"У питанні переговорів, які могли б покінчити з агресією в регіоні, на мою думку, Іран здатен використати свої важелі впливу, щоб стримати Азербайджан і переконати Туреччину не посилювати вогонь в Нагірному Карабасі", - сказав Нерсисян.

Посол Азербайджану у Вашингтоні теж відреагував на пропозицію Ірану схвально, при цьому виразивши розчарування "Мінською групою".

Читайте такожGazeta Wyborcza: В Нагірному Карабасі триває війна принципів"Азербайджан цінує кожну пропозицію допомоги в досягненні миру в регіоні. Водночас, останні 28 років Мінська група ОБСЄ була посередником в переговорах. Нажаль, прогресу було не багато", - сказав посол Елін Сулейманов.

Newsweek пише, що Іран офіційно вже став на бік Азербайджану, з яким він розділяє шиїтську віру. В Тегерані закликали вивести християнські вірменські сили з Нагірного Карабаху. На додачу до релігійного зв'язку, в Ірані також живе багато етнічних азербайджанців. Вони влаштували масштабні акції на підтримку Баку, що стривожило владу в Тегерані.

Іран також заперечив азербайджанські звинувачення в тому, що країна дозволила Росії переправляти зброю у Вірменію через свою територію. У свою чергу, Баку теж відкидає звинувачення Тегерану  й Москви в тому, що він відправляє на війну бойовиків з Сирії, яких підтримує Туреччина. Іран і Росія активно підтримували війну сирійського режиму проти опозиції. Але в цій операції вони координують свої дії з Анкарою, яка підтримує опозиційні сили. Тепер російський й іранський уряд тривожить поява сирійців поблизу їхніх власних кордонів.

Іран відчуває, що війна в Нагірному Карабасі вже перекинулася на нього. Були численні повідомлення про те, що азербайджанські безпілотники й вірменські снаряди помилково падали на іранській території. Це змусило іранських дипломатів і військових виступити з попередженням, що такі інциденти будуть мати наслідки.

"Захист безпеки й миру іранських громадян, які живуть в прикордонних регіонах, - це ключова мета Збройних сил країни. І якщо обстріли продовжаться, Ісламська Республіка Іран не залишиться байдужою", - сказав прес-секретар Міноборони Ірану Саід Хатібзадех.

Читайте такожAssociated Press: Війна в Нагірному Карабасі приваблює бійців з Близького СходуТого ж дня іранський військовий аташе полковник Бахман Садегін вказав Вірменії на проблему обстрілів. Вірменська сторона звинуватила у всьому сили Азербайджану, які нібито умисне скупчуються біля іранського кордону.

Іранський посол в Азербайджані Аббас Мусаві також взяв участь в обговоренні війни в Нагірному Карабасі на азербайджанському телебаченні. Наступного дня він заявив, що Іран буде ставити на перше місце власні інтереси, визначаючись з позицією щодо вірмено-азербайджанської війни.

Новий конфлікт Вірменії та Азербайджану

  • Ескалація конфлікту між Вірменією та Азербайджаном почалася вранці 27 вересня. Сторони звинуватили одна одну в обстрілі прикордонних населених пунктів і провокаціях.
  • У Вірменії заявили про наступ ЗС Азербайджану на Нагірний Карабах, оголосивши воєнний стан і загальну мобілізацію. 
  • В Азербайджані заявили, що в ході успішного наступу взяли під контроль кілька сіл Нагірного Карабаху, але у Вірменії цю інформацію заперечують.
  • Обидві сторони заявляють, що завдали противнику страшних втрат, які налічують сотні вбитих і десятки знищених одиниць бойової техніки.