Анджей Дуда, Володимир Зеленський і Гітанас Наусєда зустрілися в Києві у рамках "Люблінського трикутника" / фото REUTERS

Президент Литовської Республіки Гітанас Наусєда та президент Республіки Польща Анджей Дуда висловилися щодо заяв про ймовірне розміщення російської ядерної зброї у Білорусі.

Як передає кореспондент УНІАН, про це вони повідомили на спільній прес-конференції з президентом України Володимиром Зеленським після зустрічі у рамках "Люблінського трикутника".

Зокрема, журналісти попросили глав держав прокоментувати заяви президента РФ Володимира Путіна та самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка щодо ймовірного розміщення частини ядерної зброї Росії на території Білорусі.

Відео дня

Читайте такожЙмовірне розміщення ядерної зброї РФ в Білорусі: Зеленський відреагував на слова Путіна й Лукашенка

"Звичайно, якщо це відбудеться і частину арсеналу перемістять у сторону Західної Європи, у напрямку до Західної Європи та країн-членів НАТО, то це, звичайно, буде ще одна демонстрація агресії після всіх таких демонстрацій, які ми вже бачили", - зазначив Дуда.

На його думку, якщо Росія дійсно захоче перемістити свої ракети із боєголовками на територію Білорусі, то вона це зробить.

"Єдине, що може це зупинити, - це рішуча позиція НАТО і Сполучених Штатів Америки, а не Лукашенка", - заявив президент Польщі.

Водночас Наусєда вважає, що наразі Лукашенко перебуває у розпачі. І наразі найстрашнішим моментом у цій ситуації є близькість Росії та Білорусі у військовому плані.

"Сьогодні Росія може робити все, що вона захоче, адже якщо до виборів 2020 року ми ще могли говорити про якісь залишки незалежності у Білорусі, то сьогодні ми можемо забути про будь-яку ілюзію незалежності Білорусі", - сказав президент Литви.

За його словами, така близькість Білорусі з Росією стає дуже важливим чинником, який ставить виклик НАТО, а відсутність реакції з боку Альянсу на це буде дуже великою помилкою.

"Я сподіваюся, що ми від дискусій перейдемо до ефективних кроків для захисту нашої колективної безпеки", - підкреслив Наусєда.

Як повідомляв УНІАН, наприкінці листопада Олександр Лукашенко заявив, що у випадку розміщення ядерної зброї НАТО у Польщі погодиться розмістити таку ж зброю РФ у Білорусі. Політик додав, що "ми на території Білорусі до цього готові", і що він, як "добрий господар", нічого, мовляв, не зруйнував: "усі сараї стоять на місці".

Днями міністр закордонних справ Білорусі Володимир Макей підтвердив, що Мінськ готовий розмістити в себе ядерну зброю в разі "загрози" з боку НАТО. Він також вважає, що в Україні НАТО зараз нібито створює плацдарм проти Росії.

Ядерна зброя в Європі

Раніше генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що американська ядерна зброя може опинитися у Східній Європі, якщо Німеччина відмовиться від її розміщення на своїй території. НАТО очікує, що Німеччина продовжить залишатися частиною системи спільного користування ядерної зброї.

У травні 2020 року посол США у Польщі Джорджетт Мосбахер припустила, що Польща могла б розмістити на своїй території ядерну зброю США.

Раніше посол США у Німеччині Річард Гренелл звинуватив Німеччину у підриві зусиль НАТО з ядерного стримування, виступивши з критикою на адресу молодших партнерів тодішнього канцлера Ангели Меркель по коаліції після того, як деякі з їх лідерів закликали до ядерного роззброєння.

У статті для німецької газети Die Welt посол Гренелл написав: "Замість того, щоб підривати солідарність, яка становить основу ядерного стримування НАТО, Німеччині зараз потрібно виконувати свої зобов'язання перед союзниками і продовжувати інвестиції у ядерні зусилля НАТО".

США модернізували свою ядерну зброю, дислоковану в Німеччині. В рамках модернізації з авіабази в Бюхель, розташованої на заході ФРН, в США були вивезені близько 20 термоядерних бомб типу B61. Після оновлення програмного забезпечення бойові системи були через два дні повернуті назад.

У період холодної війни США розмістили в Західній Європі значну кількість ядерних боєголовок. Після 1991 року більшу їх частину вивезли, але близько 150 бомб досі залишаються на континенті і зберігаються на території різних країн, зокрема Італії, Бельгії, Нідерландів, Німеччини та Туреччини.

Вас також можуть зацікавити новини