Лідер Китаю Сі Цзіньпін розпочав своє турне Європою з Франції. І вже варто готуватися до візиту китайського очільника до Будапешту. Щоб зрозуміти, про що говоритимуть Сі та Орбан, варто нагадати про динаміку китайсько-угорських відносин.

1. Інфраструктура. Китайським Ексімбанком кредитовано модернізацію міжнародної залізниці Будапешт-Белград (загальна вартість проекту, за попередніми оцінками, сягала 2,9 млрд. дол. і 85% готові були покрити китайці). Примітно, що ця залізниця є частиною шляхопроводу, кінцевим пунктом якого є грецький морський порт Пірей, викуплений Китаєм.

Одним з ключових гравців тут виступає китайська державна компанія COSCO Shipping, яка є власником контрольного пакета акцій порту Пірей

Відео дня

Дочірнє підприємство компанії також управляє контейнерним терміналом порту. COSCO Shipping також є власницею контрольного пакету грецької залізничної компанії Piraeus Europe – Asia Railway Logistics (PEARL), та наразі міноритарним акціонером залізничного терміналу у Будапешті.

2. Економіка. Китай є важливим економічним партнером Угорщини і страховкою на випадок обмеження доступу до європейських фондів. Китайський Азійський інфраструктурно-інвестиційний банк, до складу якого увійшло відразу декілька держав регіону – Польща, Румунія та Угорщина, має що запропонувати дружнім до КНР державам. Банк від моменту утворення позиціонував себе як альтернативу Міжнародному валютному фонду, що не переобтяжує потенційних клієнтів політичними зобов’язаннями чи надмірно бюрократизованими процедурами. Окрім цього інструменту, Китай також здійснював прямі іноземні інвестиції у проєкти в державах регіону. І найбільші інвестиції припадають на Сербію та Угорщину.

3. Високі технології. Скажімо, в Угорщині HUAWEI у співпраці з угорською компанією виграв тендер на розбудову інфраструктурної мережі (LTE 450 MHz), що використовується державними інституціями, службами порятунку, освітніми та медичними закладами.

4. Безпека. Китай запропонував Угорщині підтримку у питаннях безпеки, правоохоронної діяльності та боротьби з тероризмом, а домовленості про співпрацю в галузі правоохоронної діяльності і безпеки підписано ще попередніми роками.

5. Освітні проекти. Міністр культури Угорщини Янош Чак очолює правління фонду, створеного для заснування кампусу китайського університету Фудань у Будапешті. Немає даних про яку-небудь діяльність цього фонду, однак він отримав величезну допомогу з державного бюджету: чотири об'єкти нерухомості, 600 мільйонів форинтів (1,5 мільйона євро) на утримання і 6 мільярдів форинтів (15,66 мільйона євро) на операційні витрати від більшості Фідес у парламенті.

Тож чекаємо на зустріч Віктора Орбана та китайського лідера Сі Цзіньпіна, й спостерігаємо на новими заявами та цікавими домовленостями, які й надалі свідчитимуть про міцний зв'язок між Будапештом та Пекіном.

Будьмо певні, що питання України теж навряд чи оминуть увагою.

Сергій Герасимчук, заступник виконавчого директора Ради зовнішньої політики "Українська Призма", директор програми Регіональних ініціатив та сусідств