Кінга Дуда сказала, що розуміє обурення протестувальників / фото REUTERS

Дочка і радниця президента Польщі з соціальних питань Кінга Дуда засудила рішення Конституційного Суду про заборону абортів.

Свою заяву вона опублікувала в Twitter, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на RMF24.

Читайте такожУ Польщі протестувальники заблокували низку доріг через заборону абортів (фоторепортаж)

Відео дня

"Рішення, яке існувало досі, давало можливість вибору. Вибір, а не примус. Жінка могла, але не повинна була цим правом користуватися. У такому неймовірно складному випадку, як народження дитини, який може померти через хвилину або годину після пологів, рішення продовжити або перервати вагітність має бути залишене жінці і прийнято відповідно до її власної совісті, її системи цінностей, її власних переконань. Тому що саме ця жінка стикається з наслідками свого рішення протягом усього життя", - йдеться в заяві Кінги Дуди.

Вона зазначила, що не може змиритися з наслідками, які несе з собою рішення Конституційного Суду.

"Мені здається, що депутати, які в Польщі визначають закон, повинні якомога швидше знайти розумне і компромісне рішення нинішньої ситуації, яке зможе завершити спір, викликаний рішенням", - заявила дочка президента.

Також Кінга написала, що не стала б переривати вагітність, якби у її дитини виявили вади розвитку.

"Однак я не думаю, що інші жінки повинні думати та діяти так само як я. У кожної людини є вільна воля", - підкреслила Дуда.

Дівчина написала, що розуміє обурення жінок, викликане вироком Конституційного Суду. Але зазначила, що деякі протестувальники вдаються до екстремістських дій - знищують церкви або ображають людей, які не поділяють їхні погляди.

Заборона абортів у Польщі

  • У жовтні Конституційний суд Польщі заборонив проведення абортів у країні через вади розвитку плода. Жінкам дозволено переривати вагітність тільки на підставах зґвалтування, інцесту або ризику здоров'я для матері.
  • Рішення суддів викликало обурення з боку громадськості. І вже ввечері на вулиці Варшави вийшли сотні жінок, вимагаючи від влади скасувати заборону. До позиції суспільства приєдналися й опозиційні політики.
  • У Раді Європи постанову суду назвали "сумною для жіночих прав".