Нові ставки в 15% і 20% торкнуться близько 20 мільйонів росіян / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com, скрішот із відео

Володимир Путін цього місяця висунув ідею введення "прогресивного податку" в Російській Федерації. Як пише аналітик Леон Арон у колонці на The Wall Street Journal, ця ідея, яка, напевно, викличе широке невдоволення росіян, є однією з найяскравіших ознак жорсткості фінансового становища, в яке війна з Україною штовхає Москву.

Казначейство Кремля виснажує війна, вартість якої оцінюється в 300 мільйонів доларів на день, плюс масштабне переозброєння і західні санкції. Путін хвалиться торішнім економічним зростанням на 3,6%, але це пов'язано головним чином із трильйонами рублів, які Кремль вклав у військово-промисловий комплекс. Цей "бум" залишив позаду цивільну економіку, обтяжену 16%-вою відсотковою ставкою центрального банку і відтоком молодих робітників на військову службу, оборонні роботи та еміграцію.

"Скарбничка останньої інстанції, Фонд національного добробуту вартістю 135 мільярдів доларів, зберігає тільки 58 мільярдів доларів у ліквідних активах (доларах, акціях і облігаціях), а решта в основному перебуває в китайській валюті та золоті. Минулого року Путін вивів із фонду 38 мільярдів доларів. Ще один рейд може спустошити його", - ідеться в матеріалі.

Відео дня

Зазначається, що підвищення ставки прибуткового податку було важким рішенням.

"З самого початку свого правління, майже чверть століття тому, версія Путіна про оподаткування без представництва являла собою легке оподаткування в обмін на фіктивне представництво. Фіксована ставка прибуткового податку в розмірі 13%, що діє з 2001 року, минулого року принесла лише 6% національного бюджету. Більша частина доходів від прибуткового податку надходить до регіональних урядів, більшість з яких загрузли в боргах і залежать від Москви в повсякденній діяльності. Тепер дефіцит грошових коштів змушує Кремль тягнутися до нижньої частини фінансової бочки, розоряючи провінцію", - зазначає аналітик.

Нові ставки в 15% і 20% торкнуться близько 20 мільйонів росіян з річним доходом, що трохи перевищує середньорічний показник по країні в 860 000 рублів, або 9500 доларів США. Найвищі заробітки в Росії зосереджені у великих містах, де зазвичай виникають політичні проблеми.

"Путін готує громадськість до того, що російські експерти називають "податковою мобілізацією". Тонка грань між збереженням соціального миру і платою за війну, якою Путін ішов уже два роки, стала ще вужчою", - додав експерт.

Ситуація в РФ - деталі

Кремль має намір відстежувати перебування своїх громадян за кордоном і блокувати їм рахунки в російських банках. Про це пишуть російські ЗМІ з посиланням на дані джерел.

Стверджується, що Міністерство фінансів Росії підготувало проєкт постанови, якою банки та інші фінустанови будуть зобов'язані відстежувати перебування своїх клієнтів-фізосіб за кордоном і вимагати в них інформацію про їхнє податкове резидентство.

Вас також можуть зацікавити новини: