РФ не має перемогти у війні: британський міністр сказав, хто постраждає найбільше / ілюстрація REUTERS

Вихід Росії з підтриманої ООН угоди щодо експорту українського зерна Чорним морем показує, чому Москва повинна зазнати поразки у війні проти України. В разі її перемоги світ зіткнеться з ще більшою економічною руйнацією, яка непропорційно вдарить по найбіднішим верствам населення. Таку думку в інтерв’ю The Wall Street Journal озвучив міністр закордонних справ Великобританії Джеймс Клеверлі.

"Ми маємо визнати, що якщо … ми дозволимо [президенту Росії Володимиру] Путіну перемогти, економічний біль, який ми зараз відчуваємо, втратить значення", — сказав Клеверлі під час візиту до Нью-Йорка.

Він зазначив, що початкове зростання світових цін на зерно, яке спостерігатиметься після виходу Москви з угоди, "найсильніше вдарить по найбіднішим людям".

Відео дня

"Це свідчить про те, яку поведінку ми побачимо з боку Росії, якщо ми не виконаємо зобов’язань, які взяли на себе щодо українського народу. … Ми повинні зрозуміти, що українці мають прогрес щодня. Ось чому вони заслуговують на нашу постійну підтримку, оскільки вони максимально використовують ту допомогу, яку ми їм надаємо", – додаві він.

Зернова угода - це треба знати

У понеділок Росія заявила, що виходить з міжнародної угоди, яка дозволила Україні відновити значну частину чорноморського експорту зерна. Крім цього, Росія відкликала гарантії безпеки для зернового коридору. Угода припиняє своє функціонування з 18 липня.

Країна-агресор вимагає сприяння власному експорту продовольства та добрив, якому перешкоджають міжнародні санкції, задля продовження угоди.

Україна запропонувала Туреччині та ООН продовжити "зернову угоду" вже без Росії, на що росіяни відреагували новими погрозами.

Оголошення про вихід з угоди було зроблено після того, як частину Кримського моста було зруйновано, однак це рішення назрівало і раніше – від моменту подовження угоди в травні в РФ не припиняли погрожувати її скасуванням.

Вас також можуть зацікавити новини: