“Обійми” РФ та Китаю можуть стати міцнішими: експерт озвучив умови / фото REUTERS 

Прагнення Китаю та Росії до покращення відносин почалося після закінчення холодної війни. Дедалі тісніші відносини між Пекіном і Москвою складалися десятиліттями, але вторгнення РФ в Україну тільки зміцнило їх. З моменту початку повномасштабної війни Росія нарощувала торгівлю з Китаєм. Країни дедалі активніше проводять спільні бойові навчання і публічно підтверджують високий "рівень стратегічної взаємної довіри".

Подальше зближення Москви з Пекіном є найбільш імовірним курсом, пише директор проекту China Power в Центрі стратегічних і міжнародних досліджень Бонні Лін в статті для Foreign Policy. 

За його оцінкою, за умови відсутності зовнішніх потрясінь Пекіну та Москві може не знадобитися суттєво покращувати свої відносини. Наразі вони залишаються обережними один з одним, не бажаючи нести відповідальність за іншого або підпорядковуватися один одному. 

Відео дня

Стати поштовхом для більшого зближення, вважає Лін, може потрясіння, наприклад, невдача РФ в Україні чи тайванська криза.

"Великі зміни чи потрясіння можуть зблизити їх швидше. Якщо Росія зазнає нищівної військової невдачі в Україні, яка загрожує падінню режиму [президент РФ Володимира] Путіна, Китай може переглянути питання про значну військову допомогу. Якщо Китай опиниться у великій тайванській кризі або конфлікті проти Сполучених Штатів, Пекін може більше покластися на Москву. Під час конфлікту навколо Тайваню Росія також може взяти участь у опортуністичній агресії в інших місцях, яка зв’яже Китай і Росію в очах міжнародної спільноти, навіть якщо дії Москви не будуть узгоджені з Пекіном", – пише дослідник.

Водночас, хоча Лін називає це менш ймовірним сценарієм, Москва та Пекін можуть почати віддалятися. Цьому може посприяти, приміром, перемога на президентських виборах 2024 рок в США республіканця Дональда Трампа.

"Деякі китайські експерти стурбовані тим, що Росія завжди віддаватиме пріоритет власним інтересам над будь-якими розглядами двосторонніх відносин. Якщо, наприклад, колишній президент США Дональд Трамп виграє ще один термін, він може зменшити підтримку України з боку США та запропонувати Путіну покращення відносин. Це, своєю чергою, може послабити бажання Кремля підтримувати Китай у боротьбі проти Сполучених Штатів. Незрозуміло, чи поділяють це занепокоєння найвищі лідери Китаю чи Росії, але в обох країнах залишається взаємна недовіра та скептицизм щодо один одного", – припускає дослідник.

Військова допомога Китаю Росії - це треба знати 

Китай прямо не засуджує агресивно війну, яку РФ веде проти України, і не підтверджує надання військової допомоги країні-агресору, але з’являється дедалі більше свідчень, що така допомога надається. 

Ще на початку року The Wall Street Journal з посиланням на дані російської митниці повідомила, що Китай надає технології, які потрібні російським військовим для ведення війни в Україні, попри міжнародні санкції та експортний контроль.

Надання такої допомоги також висвітлила у своєму публічному звіті американська розвідка, яка стверджує, що китайські державні оборонні компанії постачали підсанкційним російським державним оборонним компаніям різну техніку подвійного призначення.

В серпня The Wall Street Journal повідомила, що Китай, імовірно, допоміг Росії в облаштуванні фортифікаційних укріплень на захоплених територіях України. 

Вас також можуть зацікавити новини: