НАТО пора б уже озброюватися / facebook.com/NATO

Країни НАТО повинні бути готові до тривалого протистояння з Росією і тому їм слід збільшити свої витрати на оборону. Про це заявила прем'єр-міністр Естонії Кая Каллас.

"Росія підготувалася до тривалої конфронтації, і ми теж повинні", – написала вона у своєму Твіттер.

Зокрема Каллас закликала партнерів по Альянсу збільшити свої витрати на оборону до рівня, який раніше був рекомендований керівництвом НАТО.

Відео дня

"Естонія значно збільшила свій оборонний бюджет, до 2024 року він досягне 3% ВВП. 2% ВВП на витрати на оборону має бути мінімальною, а не стелею", – зазначила вона.

Протистояння РФ і НАТО на тлі війни в Україні

Сьогодні генсек НАТО Єнс Столтенберг визнав, що в даний час Альянс не може вести змістовний діалог з Росією. За його словами, члени НАТО намагалися відмовити Росію від нападу на Україну рік тому через "всі дипломатичні та політичні канали".

У НАТО давно існує вимога до учасників альянсу витрачати на оборону хоча б 2% свого ВВП. Однак десятиліттями цю норму ігнорували. Через війну в Україні майже всі країни Альянсу почали нарощувати витрати, але все одно лише деякі виконали вимогу.

Тим часом польська влада попереджає, що в разі поразки України у війні з Росією вже країнам НАТО доведеться зіткнутися з російською армією.

Вас також можуть зацікавити новини: