Євросоюз сподівається, що Путін таки не вдасться до військової підтримки Лукашенка /  REUTERS

Віце-президент Європейської комісії, високий представник ЄС з питань зовнішньої та безпекової політики Жозеп Боррель сподівається, що Росія не вдасться до воєнного втручання в ситуацію в Білорусі.

Як передає кореспондент УНІАН, про це Боррель повідомив на прес-конференції у Берліні після неформального засідання глав МЗС країн-членів ЄС, яке відбулося 27-28 серпня. Прес-конференція транслювалася на сайті аудіовізуальних послуг Єврокомісії.

Читайте такожПутін зібрав оперативну нараду в Кремлі щодо Білорусі

Відео дня

Зокрема, Борреля запитали, чи буде для Євросоюзу прийнятним і якою буде реакція ЄС, якщо російські сили безпеки зайдуть на територію Білорусі для "стабілізації" ситуації в країні.

"Минулого тижня я розмовляв з міністром Лавровим про Білорусь. Білорусь не є геополітичною проблемою, Білорусь не має бути геополітичною проблемою. Білорусь не має бути другою Україною. Білоруський народ не обговорює те, до кого вони хочуть бути ближчими – до Росії чи до ЄС. Це не є питанням", - заявив Боррель і додав, що насамперед йдеться про демократію, свободу і права людини всередині Білорусі.

"І я багато разів чув від Росії мантру, що це внутрішнє, національне питання для Білорусі, і що вони не хочуть зовнішнього втручання", - заявив Боррель.

За його словами, винятково від білоруського народу залежить питання визначення їхнього власного майбутнього.

"Якщо Росія вірить у незалежність і суверенітет національних держав – тоді вона поважатиме бажання демократії, що вимагає білоруський народ", - заявив Боррель.

Також віце-президент Єврокомісії звернув увагу на слова президента РФ Володимира Путіна, який наразі "не розглядає необхідним будь-яке втручання".

"І я сподіваюся, що це те, що має відбутися. Я думаю, що і Росія добре знає, і я дуже сподіваюся, що втручання, яке ви передбачаєте, далеке від реальності", - сказав Боррель.

Що передувало?

  • Сьогодні, 28 серпня, прес-секретар російського президента Дмитро Пєсков заявив, що наявність резерву правоохоронців, яких Росія готова відправити до Білорусі, прописана для РФ у двох договорах: Договір про колективну безпеку і Договір про Союзну державу.
  • Водночас, за його словами, в Кремлі виходять з того, що Росії не доведеться відправляти своїх правоохоронців для придушення протестів, що спалахнули після президентських виборів у Білорусі.