Придністров'я де-факто контролює Росія / фото Wikimedia Commons

Росія, ймовірно, може піти на відкриття "другого фронту" в окупованому нею Придністров'ї.

Таку думку висловив молдавський політик, колишній депутат і екс-голова Комісії з національної безпеки Республіки Молдова Кирило Моцпан в інтерв'ю УНІАН.

За його словами, зараз вірити заявам керівництва РФ не можна.

Відео дня

"До слова, напередодні широкомасштабного вторгнення в Україну, глава МЗС РФ Сергій Лавров говорив те ж саме, що вони говорили в 1992 році стосовно нас, те ж саме, що вони говорили в 2008 році стосовно Грузії, те ж саме, що вони говорили в 2014 році стосовно України... Тому вірити їм у будь-яких їхніх висловлюваннях немає ніякого резону. А що стосується можливого наказу військам на Лівому березі Дністра... Наказ зазвичай виконується. Тому, думаю, що, отримавши наказ з Москви, 14-та армія РФ буде виконувати вимоги Кремля без питань", - припускає він.

За словами політика, наявне в "ПМР" озброєння - старе, але "достатнє, щоб показати характер". 

"І, як показує практика, для Москви важливо - гарматне м'ясо. Якщо є 10-12 тисяч осіб, значить, їх можуть використовувати", - додав екс-депутат.

При цьому він засумнівався, що придністровське "керівництво" і олігархи підтримають війну, оскільки протягом десятків років заробляють на контрабанді в регіоні.

"Зараз названі мною люди - мільйонери. І багато - мають громадянство України. Тому, припускаю, що у них немає інтересу вплутуватися в цю бійку. Підтримають російську агресію - втратять багатство в Україні. Більш того, якщо брати до уваги їх українське громадянство, в такому випадку їм загрожує кримінальне переслідування в Україні - за зраду", - зазначив Моцпан.

Він уточнив, що в самій Молдові ніякої підготовки до можливої війни немає, на відміну від Придністров'я.

"З моєї точки зору, ситуація тривожна. Мене інформують колеги, ветерани війни з сіл, розташованих біля лівого берега Дністра, вони кажуть, що там йде якийсь рух. Якісь чужі люди "гуляють" по дачах, якісь люди риють траншеї, іноді з'являються машини з російськими номерами... в ПМР на постах - озброєні прикордонники. Населенню надрукували список бомбосховищ... Так, це виглядає як якийсь психоз, але атмосфера саме така, ситуація неспокійна", - розповів він.

Ситуація в Придністров'ї

Як повідомляв УНІАН, 25 і 26 квітня сталися вибухи в будівлі "міністерства держбезпеки ПМР" в Тирасполі, у військовій частині в селі паркани, а також була підірвана вежа радіотелецентру "Маяк".

У Головному управлінні розвідки Міністерства оборони України ці події назвали провокацією, організованою спецслужбами Росії. Українська розвідка також повідомила, що війська РФ мають намір завдати ракетного удару по Придністров'ю і готують в цьому регіоні провокації на травневі свята.

За словами секретаря РНБО Олексія Данілова, Молдова може стати однією з двох країн, які в майбутньому планує захопити Росія. А в Міноборони України припускають, що Росія здатна використовувати Придністров'я за білоруським сценарієм.

Президент Володимир Зеленський вважає атаку з боку Придністров'я можливою. Але Україна не боїться нападу, адже в регіоні з 15 тисяч солдатів воювати вміють всього 3 тисячі. Тим не менш, контроль кордону з "ПМР" все ж таки посилили.