США поступаються впливом на Близькому Сході на користь КНР - ЗМІ / фото ua.depositphotos.com

Протистояння між Сполученими Штатами Америки та Китаєм за зони впливу на Близькому Сході максимально загострилося не на користь американської демократії.

Про це йдеться у статті арабської газети Al Sharq Al Awsat. ЗМІ наголошують, що на тлі війні в Україні американська дипломатія стала програвати тій діяльності, яку розгорнуло МЗС КНР у близькосхідному регіоні.

Зокрема, згадується успіх Китаю у нормалізації відносин між Саудівською Аравією та Іраном, а також дієвість зовнішньої політики Сі Цзиньпіна (глави КНР) у налагодженні зв'язків між Китаєм, Іраном та Росією. 

Відео дня

Окрім цього, на ситуацію на Близькому Сході не на користь США впливають спроби Москви помирити Сирію з Туреччиною, а Китаю - Сирію із Саудівською Аравією, пишуть ЗМІ.

Зі свого боку Вашингтон також намагається зміцнити співпрацю із противниками Китаю в Індо-Тихоокеанському регіоні. Зокрема, США вдалося зробити безпрецедентний прорив у дипломатичних відносинах між зовнішньо-політичними супротивниками Японією та Південною Кореєю (тривалий час остання вважалася однією з колоній Японії). 

Однак цього може виявитися недостатньо на тлі успіхів КНР. Видання вважає, що США мають зміцнити свої позиції на Близькому Сході більш глобально для того, щоб відновити свій статус головного "гравця".

Напруга між США та Китаєм може спровокувати конфлікт з Індією

Нагадаємо, що збільшення впливу Китаю в Індо-Тихоокеанському регіоні та напруга у відносинах з США може призвести до відкритих бойових дій на кордоні з Індією.

Наразі Нью-Делі та Вашингтон є членами стратегічного альянсу Quad, який був сформований у 2004 році з метою спільними зусиллями Австралії, Індії, США та Японії стримати агресію Китаю.

Нещодавно командувач армією Індії Манодж Панде в коментарі Bloomberg розповів про тривожні тенденції, до яких може призвести посилення суперництва США та Китаю за вплив у регіоні. 

Вас також можуть зацікавити новини: