Американський сенатор назвала причину, з якої зараз "Північному потоку-2" не загрожують санкції / фото REUTERS

У Сенаті Сполучених Штатів Америки повідомили, що зараз не слід чекати обмежувальних заходів проти газопроводу "Північний потік-2".

Як передає кореспондент УНІАН, про це сенатор від Демократичної партії Джин Шахін (штат Нью-Гемпшир) повідомила журналістам у Києві після зустрічі з президентом України Володимиром Зеленським.

Сенатор заявила, що наразі не на часі запроваджувати санкції проти "Північного потоку-2", аби не роз'єднувати Німеччину і США та інших союзників у Європі у той час, коли треба зберігати єдність Заходу у відносинах з РФ.

Відео дня

Також вона сказала, що обмежувальні заходи поки не запроваджуватимуться проти газопроводу, аби не втратити потенційних важелів тиску на Путіна.

"Справедливо сказати, що Конгрес виступає проти газопроводу "Північний потік-2". Ми розглядаємо його як довготермінову енергетичну загрозу для Європи. Проте, зараз пріоритет – відправити важливе повідомлення Володимиру Путіну і Росії, і треба триматися якомога ближче з нашими союзниками, коли ми надсилатимемо узгоджене повідомлення", – сказала Шахін.

Читайте такожГлава МЗС Німеччини розповіла, що не так з "Північним потоком-2"Окремо сенатор-демократ Емі Клобучар (штат Міннесота) розповіла, що адміністрація президента США Джо Байдена в межах власних повноважень вивчає, які може застосувати обмежувальні заходи проти РФ, і зокрема, аналізуються усі сектори російської економіки, які можуть потрапити під санкції. При цьому, сенатор сказала, що санкції будуть найбільш ефективними тоді, якщо будуть ухвалюватися у співпраці з союзниками.

Крім того, за її словами, в Конгресі США вивчають можливість застосування додаткових санкцій, які ще не врегульовані в рамках законодавства. Зокрема, йдеться про нещодавно представлений санкційний законопроект проти РФ за участі групи сенаторів на чолі з республіканцем Робертом Менендесом.

Клобучар зазначила, що санкції передбачатимуть обмеження на здійснення подорожей, а також особистісні санкції, в тому числі проти президента РФ Володимира Путіна.

Раніше стало відомо, що американський Сенат відхилив пропозицію сенатора-республіканця Теда Круза про запровадження санкцій проти "Північний потік-2".

"Північний потік-2" – що про нього потрібно знати

У проекті "Північний потік-2" заплановано будівництво і робота двох ниток газопроводу загальною потужністю 55 млрд кубометрів на рік від узбережжя РФ через Балтійське море до Німеччини.

Газогін йде в обхід України. Влада української держави вважає, що Росія може використовувати газопровід як зброю.

В Росії 10 вересня заявили, що будівництво "Північного потоку-2" завершено. Планувалося, що його запустять після сертифікації, за прогнозом – вже на початку цього року.

Наприкінці вересня з'явилася інформація, що в американському Конгресі схвалили санкції проти "Північного потоку-2".

Вже на початку жовтня першу нитку газогону почали заповнювати блакитним паливом.

У листопаді стало відомо, що процедура сертифікації газопроводу була призупинена. Для продовження сертифікації оператору необхідно привести свою організаційно-правову форму у відповідність до законодавства Німеччини.

Пізніше ЗМІ писали, що "Північний потік-2" може розпочати роботу без сертифікації, а для цього необхідно буде сплатити штраф у розмірі приблизно 1 мільйон євро.

Вас також можуть зацікавити новини: