Українці застрягли в охопленому протестами Алмати / фото REUTERS

Група українських громадян не змогла вилетіти з Алмати до Києва через призупинення роботи аеропорту, що викликано ускладненням ситуації в Казахстані, пов'язаної з протестами у цій країні.

Про це кореспонденту УНІАН сказав речник Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко.

Зокрема, українське зовнішньополітичне відомство уважно слідкує за розвитком подій в Казахстані, а міністр закордонних справ Дмитро Кулеба доручив відповідним підрозділам дипломатичної служби зосередитися на захисті інтересів українських громадян в Казахстані.

Відео дня

"Зараз ключовий пріоритет - їхня безпека. Посольство України в Нур-Султані перейшло на цілодобовий режим роботи. У разі загрози життю чи безпеці, українці можуть звернутися за допомогою за номером телефону: +7 705 755 66 10 або на електронну пошту: emb_kz@mfa.gov.ua", - заявив речник.

Читайте такожПід час заворушень у Казахстані загинули 8 силовиків: як зараз виглядає Алмати (відео)"Ситуація ускладнюється введенням надзвичайного стану в Казахстані, нестабільною роботою мобільного зв’язку та Інтернету. Частково обмежено рух регіонального пасажирського транспорту, суттєво затримуються або скасовуються міжнародні авіарейси. Вчора ввечері група українських громадян не змогла вилетіти рейсом Алмати - Київ через призупинення роботи аеропорту. Дипломати допомогли українцям із пошуком місць для ночівлі. Нині посольство з‘ясовує із адміністрацією аеропорту та авіакомпанією можливість здійснення зазначеного рейсу, підтримує зв‘язок із пасажирами", - повідомив Ніколенко.

Водночас за інформацією МЗС, аеропорт Нур-Султана працює в штатному режимі. У зв'язку з цим, сьогодні планується рейс до Києва.

"Очікуємо від казахстанської влади неухильного забезпечення безпеки громадян України, надання їм повного сприяння, зокрема і тим українцям, які воліють залишити територію Казахстану. Закликаємо наших громадян уникати місць масових заходів, насамперед у великих містах, виявляти підвищену пильність і обережність, а також зареєструватися в електронній системі "ДРУГ" (https://friend.mfa.gov.ua), щоб дипломати могли вчасно надати допомогу. Хочу усіх заспокоїти: Українська держава своїх громадян не залишить напризволяще", - повідомив речник.

Подальші кроки МЗС та інших відомств задля захисту інтересів українців в Казахстані будуть коригуватися залежно від розвитку безпекової ситуації.

Читайте такожУ найближчі години: Росія і Білорусь готові до відправки військ у КазахстанСтаном на 6 січня відомо, що міжнародні аеропорти Актау та Актобе також не працюють.

Варто зазначити, що авіакомпанія Uzbekistan Airways ще вчора скасувала регулярні рейси за маршрутом "Ташкент – Алмати – Ташкент" та "Нукус – Актобе – Нукус", які були заплановані на 6 січня "з технічних причин аеропортів призначення". При цьому у зв'язку із закриттям аеропорту Актау скасували рейси "Ургенч – Актау – Ургенч".

"Газові" протести в Казахстані - що відомо

З початку 2022 року по всьому Казахстану почалися масові заворушення, спровоковані зростанням цін на пальне. Старт дав місто Жанаозен, відоме подіями 2011 року, коли поліція відкрила вогонь протестувальникам. Спочатку мирні демонстрації з економічними вимогами поступово переросли у жорсткі протистояння з представниками влади, а соціальні питання змінилися на вимоги політичних змін.

У ніч із 4 на 5 січня протест радикалізувався і призвів до зіткнень, погромів магазинів і банків, захоплення та руйнування державних установ - було спалено мерію Алмати та колишню резиденцію президента країни, - а також стрілянину в силовиків з відібраної під час протестів табельної зброї.

Читайте такожЗачистка Алмати від протестувальників: стало відомо про десятки жертв (фоторепортаж)У відповідь на дії вулиці, президент Казахстану Токаєв відправив у відставку уряд, зняв з посади голови Ради безпеки свого попередника Нурсултана Назарбаєва (який займав беззмінно посаду з 1991-го року) і пообіцяв задовольнити частину вимог активістів. Після радикалізації протестного руху Токаєв оголосив, що діятиме жорстко, запровадив режим надзвичайної ситуації по всій країні, а потім закликав на допомогу союзників із ОДКБ.

6 січня Організація Договору про колективну безпеку (ОДКБ) направила контингент до Казахстану. Передові підрозділи російських військових вже розпочали виконання завдань у цій країні. До складу контингенту увійшли підрозділи з Росії, Білорусі, Вірменії, Таджикистану та Киргизії.

Режим НС триватиме у країні до 19 січня.

Вас також можуть зацікавити новини: