ЄС готує плани з відправки військової місії в Лівію / REUTERS

Чиновники ЄС склали план відправки європейських військових спостерігачів у Лівію, якщо в країні закріпиться режим припинення вогню. Ця потенційно ризикована місія відображає бажання головного дипломата союзу Жозепа Борелля зробити так, щоб європейський блок грав більш активну роль за межами своїх кордонів.

Читайте такожWashington Post: Туреччина і Росія очолюють нову еру війн найманцівЧорновий документ з планами військової місії ЄС в Лівії налічує 10 сторінок. Його підготувало зовнішньополітичне крило ЄС. Документ опинився в руках журналістів Politico. В ньому описана низка сценаріїв з посилення перемир'я в країні Північної Африки. Вони варіюються від надання рекомендацій при втіленні заходів самої Лівії до розгортання повномасштабної військової і спостережної місії ЄС з наземними й повітряними силами.

Документ також згадує можливість початку військової місії, яка б могла виконувати власні операції в Лівії. Йдеться про відправку в країну двох бригад чисельністю 5-10 тисяч солдатів. Однак, в документі також зазначено, що цей сценарій поки "виключений на даному етапі" через те, що "політичні й фізичні ризики" будуть надто великими. Але видання зауважує, що й інші сценарії, описані в документі, теж будуть нести значні ризики для ЄС в цілому.

Відео дня

"Рівень загрози для військової присутності ЄС в Лівії оцінюється як дуже високий. Це особливо стосується для сил ЄС, розгорнутих між сторонами конфлікту. Зважаючи на підтримку третіх держав, кількість озброєння, доступного обом сторонам, дуже велика", - йдеться в документі, складеному Європейською службою зовнішніх справ (EEAS).

Однією з найбільш важливих сил в Лівії стала Туреччина, яка підтримує визнаний ООН уряд в Триполі. Це підвищує вплив Анкари в регіоні, який межує з Євросоюзом. Лідери ЄС збираються обговорити відносини з Туреччиною під час дводенного саміту в Брюсселі, який почнеться сьогодні.

Три сценарії відправки військ ЄС в Лівію

Документ, який опинився в руках Politico, описує три головних сценарії розгортання військ ЄС в разі встановлення стабільного перемир'я в Лівії. Перший з них - підтримка лівійської місії, другий - підтримка моніторингових механізмів ООН, а третій - розгортання спостережної місії ЄС. Другий і третій варіанти будуть виконуватися лише згідно з мандатом Ради безпеки ООН.

Читайте такожЛівія викрила російських найманців з ПВК Вагнера у використанні хімічної зброї (відео)Перший сценарій передбачає, що переговори між ворогуючими сторонами в Лівії принесуть "формальні домовленості про лівійський механізм стеження за перемир'ям". ЄС в такому разі надасть певну допомогу, змінивши мандат своєї цивільної місії в країні під назвою EUBAM. Місія буде давати поради "лівійським сторонам щодо їхніх підходів до моніторингу" перемир'я.

Другий сценарій передбачає розгортання місії ООН, яка буде стежити за дотриманням перемир'я. В документі ЄС перелічуються різні варіанти підтримати її. Зокрема, союз може допомогти фінансово, надати персонал чи експертів. Це зробить присутність ЄС більш видимою. Однак, союз не буде "контролювати дії".

Інший спосіб підтримати місію ООН - це посилити мандат операції IRINI. Йдеться про морську і повітряну місію ЄС, яка стежить за дотриманням ембарго ООН на продаж зброї в Центральному Середземномор'ї. Ця місія може бути розширена для стеження за дотриманням перемир'я в Лівії за допомогою повітряного нагляду.

Читайте такожПутінські найманці ПВК "Вагнера" активно воюють у Лівії – розвідка СШАТретій сценарій передбачає розгортання власної військової й спостережної місії ЄС в Лівії. Вона буде дотримуватися правил ООН й передбачатиме чітку стратегію виходу, щоб уникнути втягування у лівійську війну. Така місія ЄС буде використовувати повітряний простір Лівії. Їй знадобляться сили "повністю створені країнами ЄС", щоб збудувати розвідувальні, спостережні й військові активи. Будуть потрібні також сили для захисту баз ЄС. В такому разі військам союзу будуть загрожувати окремі бойові й терористичні групи, що може призвести до військових втрат.

Вас можуть також зацікавити новини: