Росія і Туреччина можуть вступити у війну в Нагірному Карабасі / REUTERS

Давній територіальний конфлікт на Кавказі знову загострився впродовж останніх днів. Танки, артилерія, гелікоптери й піхотинці пішли в бій. Це говорить про те, що Азербайджан і Вірменія готуються до тривалого конфлікту, а не невеликих прикордонних сутичок, які час від часу спалахували впродовж багатьох років.

Читайте такожЕксперт оцінив імовірність повномасштабної війни між Вірменією та АзербайджаномНа перший погляд це мала б бути локальна війна за гірську територію з сумнівною стратегічною важливістю. Однак, вона набирає більшої важливості через потенційний вступ в бій великих країн, таких як Росія й Туреччина. Про це пише New York Times. Видання нагадує, що сутички за Нагірний Карабах спалахнули в минулі вихідні й посилилися в понеділок. А обидві сторони повідомляють про поранених й загиблих.

Конфлікт бере свій початок з розпаду СРСР 30 років тому. Тоді населений здебільшого етнічними вірменами анклав в Азербайджані проголосив свою незалежність. Баку досі наполягає, що територія повинна бути під його контролем. А Єреван підтримує сепаратистський анклав. Росія підписала з Вірменією угоду про спільну оборону, умови якої можуть бути застосовані, якщо війна пошириться з Нагірного Карабаху на Вірменією. А вірменський уряд вже говорить про обстріли його території.

Відео дня

Тим часом, Туреччина, яка має членство в НАТО, - союзник Азербайджану. В понеділок радник з національної безпеки президента Раджепа Таїпа Ердогана виступив з заявою про засудження Вірменії.

"Ми віримо, що цей конфлікт може бути вирішений шляхом мирних переговорів. Але вірменська сторона не демонструє інтересу до такого шляху", - йшлося в турецькій заяві.

Читайте такожВірменія готує удар "руйнівної потужності" у відповідь на важкі вогнемети АзербайджануОкрім закликів до Єревану "припинити порушення міжнародного закону" в ній також наголошувалося: "Ми будемо продовжувати підтримувати народ і уряд Азербайджану у протистоянні проти будь-якої агресії з боку Вірменії чи будь-якої іншої країни".

Росія і Туреччина вже підтримують різні сторони на війнах в Сирії й Лівії. Водночас, країни підтримують торговельні відносити, уклали угоди про продаж газу. А Туреччина придбала системи ППО С-400 в Росії, розлютивши цим США. Турецькі ЗМІ повідомили, що під час останніх боїв у Нагірному Карабасі безпілотники турецького виробництва завдали удари по цілях в анклаві. Це підвищує перспективу початку опосередкованої війни.

"Збройне проникнення на колишню територію СРСР - це не те, з чим Росія змириться. Це може бути порушенням червоної лінії", - сказав директор Московського "Центру Карнегі" Дмитро Тренін.

Прес-секретар Кремля Дмитро Пєсков у понеділок заявив, що Росія шукає спосіб вирішення кризи, але "ми наразі не говоримо про військові сценарії".

Читайте такожУ зв'язку з мобілізацією Вірменія обмежила виїзд з країни чоловіків від 18 до 55 роківРегіональні аналітики стривожені можливістю вступу інших країн у війну в Нагірному Карабасі. Вона спалахнула в 1994 році й була одним з ранніх і найбільш кривавих конфліктів після розпаду СРСР. Росія, США і Франція погодилися виступити в ролі посередників у переговорах про перемир'я в рамках так званого Мінського процесу.

Нинішнє загострення відбулося в розпал щорічного засідання Генеральної асамблеї ООН, яке цього року проходить віртуально. Під час нього Генеральний Секретар Антоніу Гутерреш закликав сторони у всіх конфліктах дотримуватися перемир'я, щоб можна було зосередитися на боротьбі з пандемією коронавірусу.

Новий конфлікт Вірменії та Азербайджану

  • Чергова ескалація конфлікту між Вірменією та Азербайджаном почалася вранці 27 вересня. Сторони звинуватили одна одну в обстрілі прикордонних населених пунктів і провокаціях.
  • У Вірменії заявили про наступ ЗС Азербайджану на Нагірний Карабах, оголосивши воєнний стан і загальну мобілізацію. 
  • В Азербайджані заявили, що в ході успішного наступу взяли під контроль кілька сіл Нагірного Карабаху, але у Вірменії цю інформацію заперечують.
  • Вірменія напередодні заявила про те, що Азербайджан почав великомасштабний наступ в Нагірному Карабасі.
  • Обидві сторони заявляють, що завдали противнику страшних втрат, які налічують сотні вбитих і десятки знищених одиниць бойової техніки.