Експерт прокоментував антиамериканські настрої Китаю / фото depositphotos.com

Глава Китаю Сі Цзіньпін посилив антиамериканську риторику. У свою чергу Вашингтон готовий розірвати економічні зв'язки з Пекіном, навіть на шкоду собі, якщо Китай передасть Росії озброєння.

За словами політолога і публіциста Андрія Піонтковського, лідер Китаю змінився, "проголосивши себе китайським імператором", і посилив свою антиамериканську риторику. При цьому він вказав, що Сі Цзіньпіну вдалося досягти дипломатичного успіху в примиренні Саудівської Аравії та Ірану, що раніше нікому не вдавалося.

"Це примирення відбулося на антиамериканському та антиізраїльському ґрунті. Це дуже сильний удар по зовнішній політиці Ізраїлю, який роками посилював свою позицію на Арабському Сході", - відзначив експерт в інтерв'ю УНІАН.

Відео дня

Піонтковський заявив, що США чітко дало зрозуміти про наслідки для Китаю в разі передачі озброєння Росії.

"Я до останнього часу дуже виразно відповідав на питання про постачання озброєнь Росії, що Сі на це ніколи не піде. Американці дали дуже чітко зрозуміти, що вони підуть на найжорстокіший розрив економічних відносин навіть на шкоду собі, а це економічні сіамські близнюки – Китай і США – і розірвати їх зв'язки можна тільки завдавши удару кожному з них. Американці готові піти навіть на проблеми для своєї економіки і свого споживача, але це може зруйнувати всю китайську економіку. Найближчі дні, покажуть, в тому числі цей візит. Питання, чи відбудеться він? Я все ще скептично ставлюся до прогнозів візиту Сі найближчим часом. Але те, що така антиамериканська тенденція посилюється – це його особистий почерк. Він в китайському керівництві значно більш антиамериканськи налаштований, ніж середня температура по цій китайській комуністичній лікарні. Подивимося на події найближчим часом", - вважає політолог.

Крім того, він нагадав, що президент Володимир Зеленський чітко окреслив позицію Києва щодо мирних переговорів, а його план підтримала "Велика сімка", тому пропозиції китайського лідера не змінять ситуацію.

"Є позиція України, підтримана міжнародним співтовариством, закріплена в двох заявах Великої сімки від 12 жовтня і 12 грудня. Це план миру Зеленського, який складається з 4 пунктів, і перший з них – це повне виведення російських військ з усієї окупованої території України. Мені задавали масу питань, що якщо товариш Сі запропонує Зеленському повернення на кордони 24 лютого 2022 року, чи погодиться він? Ні, не погодиться ні в якому разі ні Зеленський, ні західна спільнота і вільний світ. Тому які там комбінації Сі і Путін виношують між собою – це цікаво з точки зору перспектив їхніх взаємин, але Україна чітко зробила для себе вибір у цій екзистенціальній для неї війні. Це війна за незалежність, що тривала 600 років, і результат цієї війни буде вирішуватися на полі бою", - підсумував Піонтковський.

Візит Сі Цзіньпіна до Росії - що відомо

Журналісти The Wall Street Journal заявили, що лідер Китаю планує відвідає Росію в квітні-травні. У свою чергу видання Reuters повідомило, що зустріч Сі Цзіньпіна і Путіна відбудеться раніше. 

Пізніше стало відомо, що глава КНР після зустрічі з президентом Росії планує провести телефонну розмову з українським лідером Володимиром Зеленським

17 березня в Кремлі розповіли, що візит Сі Цзіньпіна до Москви відбудеться з 20 по 22 березня. 

Вас також можуть зацікавити новини: